Wolfgang Hansson

Attacken kan tvinga fram utländskt ingripande i Syrien

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förbryllande om Assad genomför kemvapenattack framför näsan på FN:s vapeninspektörer

Om det visar sig vara en gasattack och om det går att bevisa att Syriens diktator ligger bakom så har konflikten eskalerat på ett alarmerande sätt.

Till en ny nivå där trycket ökar på USA och omvärlden att ingripa militärt för att stoppa dödandet.

Kemvapen räknas som ett massförstörelsevapen. President Barack Obama har tidigare sagt att om det kan bevisas att regimen använder kemiska vapen mot sin egen befolkning så markerar det "en röd linje" och får "allvarliga konsekvenser".

I klartext: Om Bashar al-Assad låter sin armé kembomba för att hålla sig kvar vid makten så är USA berett att på ett helt annat sätt än tidigare ingripa direkt i konflikten.

Obama har inte sagt exakt hur ett sådant amerikanskt ingripande skulle se ut. Man kan tänka sig att USA då är berett att på allvar beväpna oppositionen eller i mer extrema fall att starta ett bombkrig mot Assads maktapparat.

Anklagelser om att kemiska vapen använts i Syrien har kommit ett flertal gånger från båda sidor i kriget. Frankrike och Storbritannien anser att de redan finns bevis för att regimen använt kemvapen.

Dagens påstådda attack är dock av en helt annan kaliber än några av de tidigare incidenterna.

Förbryllande

Jag skriver påstådda därför att det i nuläget är inte med hundraprocentig säkerhet går att verifiera att det verkligen rör sig om en kemvapenattack.

Bilderna verkar vara äkta och om det stämmer att gasen spritt via luftbombardemang så kan det bara vara regimen som ligger bakom. Oppositionen har inga flygstridskrafter.

Samtidigt framstår det som förbryllande att Assad skulle låta sina styrkor genomföra kemvapenattacker i Damaskus förorter bara timmar efter att FN:s kemvapeninspektörer kommit till huvudstaden. Enligt Carl Bildt befinner sig inspektörerna - som leds av svensken Åke Sellström - bara 15-20 minuter från Ghouta där attacken skedde. Om regimen inte hindrar inspektörerna kan de väldigt snabbt och enkelt samla bevis för vilken gas som använts, var den kommer ifrån och så vidare. Bevis som i så fall skulle göra det omöjligt för regimen att hävda sina oskuld.

Flygbomba

En gasattack mitt framför vapeninspektörerna näsa vore i det närmaste en inbjudan från Assad till USA, Frankrike, Storbritannien med flera att sätta upp en flygförbudszon över Syrien och börja luftbomba syriska arméposteringar. Vilket förmodligen vore början till slutet för diktatorn.

Med bevis om användandet av kemiska vapen blir det allt svårare för Kina och Ryssland att motivera varför de motsätter sig internationella sanktioner och aktioner mot Syrien i syfte att få slut på dödandet av oskyldiga civila.

Därför finns det skäl att mitt i denna hemska tragedi hålla huvudet kallt och avvakta mer definitiva besked om vad som egentligen hänt.

Samtidigt ska man komma ihåg att Assad befinner sig i ett alltmer desperat läge. Hans armé får allt svårare att värja sig mot oppositionens styrkor. Han kan vara beredd att använda kemiska vapen för att han ser det som enda sättet att hänga kvar vid makten.

Cynisk

Föga förvånande var den syriska oppositionen mycket snabb med att kräva ett internationellt ingripande efter den misstänkta gasattacken där många av dödsoffren var kvinnor och barn.

Det låter cyniskt men den som har störst intresse av att Syrien använder kemiska vapen är oppositionen eftersom det kan tvinga fram ett internationellt ingripande och därmed stärka rebellernas segerchanser.

Syrien har inte skrivit på den internationella konventionen om kemiska vapen. Det är känt att det finns stora depåer av senapsgas, sarin och andra kemvapen. Däremot är det inte säkert att regimen i det flytande inbördeskriget fortfarande har kontroll över alla kemvapenlager.

Publisert: