Britter varnas – för dålig luft

Hälsovarningar utfärdade – Storbritanniens premiärminister: ”Obehagligt”

Föroreningar förpestar luften i delar av Storbritannien – nu har regeringen utfärdat hälsovarningar.

Värst drabbat är London.

Brittiska miljödepartementet, Defra, har en tiogradig skala när luftkvaliteten mäts. I dag har föroreningsnivåerna i London nått maxnivån tio och i övriga östra England nio, skriver TT.

Rekordhöga nivåer

Enligt Sky News är nivåerna högre än någonsin tidigare på vissa håll.

Det har lett till att regeringen nu utfärdat hälsovarningar.

Astmatiker uppmanas att ha sina inhalatorer redo och både äldre och människor som har lung- eller hjärtproblem har varnats för att anstränga sig utomhus.

Föroreningar från Europa liksom inhemska, låga sydöstliga vindar och ökendamm från Sahara har bidragit till den dåliga luften och inte förrän under fredagen väntas det bli bättre, uppger Sky News.

Premiärminister David Cameron säger till BBC att luften i London är obehaglig och att han därför avstod från sin joggingrunda på torsdagsmorgonen, skriver TT.

Kan uppleva besvär

Något som kanske var klokt.

– Alla som upplever besvär i ögonen, med hosta eller ont i halsen bör överväga att inte aktivera sig så mycket, särskilt inte utomhus, säger Sotiris Vardoulakis vid hälsomyndigheten Public Health England, till Sky News.

Måttliga föroreningsnivåer kommer troligtvis också att drabba Englands nordvästra kust, sydvästra Skottland och Nordirlands nordöstra kust, skriver Sky News.

Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att runt sju miljoner människor per år dör en för tidig död kopplat till luftföroreningar.

Och även på fler platser i Europa är smog ett problem. I mars förbjöds Parisborna att köra bil under en dag efter att halterna av luftpartiklar nått allt för höga nivåer, enligt Sky News.

Publisert: