”Annars kan de lika gärna avgå direkt”

Prinsessan Leonore måste flytta hem till Sverige när hon fyller sex år för att stå kvar i tronföljden.

Historikern Herman Lindqvist menar att en Sverigeflytt är viktig för landets historia.

– Annars kan de lika gärna avgå direkt, säger han i Studio Ett i Sveriges Radio.

Frågetecknen har varit många kring den nya prinsessans roll i den svenska monarkin i och med att Leonore är född i USA.

Efter den historiska konseljen klargjorde hovet hur man tolkat successionsordningens bestämmelser, med anor från 1500-talet.

”Ska ha sin skolgång i Sverige”

Eftersom den lilla familjen bor i USA kommer det att ställas krav på prinsessan Leonore om hon vill ingå i den svenska tronföljden.

– Det gäller att följa successionsordningen som kräver att hon döps i Sverige i Svenska kyrkan, protestantisk tro och att hon uppfostras inom riket, säger riksmarskalken Svante Lindqvist.

Enligt honom har hovet gjort tolkningen att prinsessan Leonore måste flytta hem till Sverige från och med att hon fyller sex år för att kunna stå kvar i successionsordningen.

– Hon ska uppfostras från ungefär sex års ålder och ha hela sin skolgång i Sverige. Hon ska bli svensk, tala svenska felfritt och ta en svensk studentexamen, säger Svante Lindqvist.

”Lika gärna avgå direkt”

Enligt Aftonbladets hovexpert Roger Lundgren är detta en indikation på att prinsessan Madeleine kommer att lyfta bopålarna från USA.

– Jag tror att det är en markering att Madeleine kommer att flytta hem med sin familj, säger Roger Lundgren, Aftonbladets hovexpert.

Även historikern Herman Lindqvist menar att prinsessan Madeleine borde flytta hem om hon vill att prinsessan Leonore ska ingå i tronföljden.

– Det får vi se. Vi vet inget om det. Om Madeleine är seriös och verkligen vill sitt barns bästa i svensk historia ska hon självklart låta henne flytta hem till Sverige. Annars kan de lika gärna avgå direkt, säger han i Studio Ett i Sveriges Radio.

Svante Lindqvist betonade under gårdagen att successionsordningen är ”oerhört vag” till vilken grad en tronföljare måste växa upp och uppfostras i Sverige.

– Men då är frågan den om de väljer att bo i London, skulle skolan där då räknas som en svensk skola?, undrar Roger Lundgren.

Publisert: