Chefsåklagare granskar SD

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksenheten för polismål ska granska om SD kan ha gjort sig skyldig till bedrägeri.

Till sin hjälp i utredningen har de enbart Aftonbladets artiklar.

– Här har det hänt någonting. Jag ska be polisen ta in alla artiklarna, sätta mig och läsa dem och sedan ta ställning till om jag ska inleda en förundersökning, säger chefsåklagare Anders Jakobsson till Aftonbladet.

Aftonbladet kunde i dag avslöja att Sverigedemokraterna sökte och fick 1,4 miljoner kronor för ett kvinnoförbund som inte fanns.

SD ska ha skrivit ihop ett protokoll från ett styrelsemöte som ska ha ägt rum innan handlingarna skickades in.

Enligt kvinnoförbundets webbsida hölls dock det första årsmötet först i maj 2011 - ett halvår senare än vad SD uppgav i ansökan.

Läsa Aftonbladets artiklar

Chefsåklagaren Anders Jakobsson vid riksenheten för polismål ska nu granska ärendet.

– Här har det hänt någonting. Jag ska be polisen ta in alla artiklarna, sätta mig och läsa dem och sedan ta ställning till om jag ska inleda en förundersökning, säger chefsåklagare Anders Jakobsson och fortsätter:

– Det kan finnas misstankar om bedrägeri.

Varför bedrägeri?

– Man kan ha vilselett de som ska ha betalat ut pengarna genom att lämna ut felaktiga uppgifter. Det har i så fall inneburit vinning för de som har begärt ut det och skada för de som har betalat ut det, säger Jakobsson.

Beslut senast på torsdag

Ärendet ligger hos riksenheten för polismål för att riksdagsledamöter kan ha varit involverade.

Bland annat har ansökan undertecknades av SD-ledaren Jimmie Åkesson och protokollet av riksdagsledamoten Carina Herrstedt förutom Åkessons sambo Louise ­Erixon och sekreteraren Alexandra Brunell.

– Vi hanterar normalt sett brottsmisstankar rörande poliser, domare och åklagare men vi har också på vår lott att eventuellt hantera brottsmisstankar mot riksdagsledamöter. Sen får vi se om det är riksdagsledamöter som är involverade i detta och det får också utredningen i så fall visa.

Chefsåklagaren uppger att han senast på torsdag ska fatta ett beslut om det ska inledas en förundersökning eller inte.

Så snabbt?

– Det är inte ovanligt att man bara av artiklar kan ta ställning till att det finns anledning att anta brott och inleda förundersökning. Det krävs väldigt väldigt lite.

Jakobsson har även begärt att få ta del av Aftonbladets samtliga dokument som artiklarna bygger på.

Aftonbladet har varken fått prata med SD:s partiledare Jimmie Åkesson eller kvinnoförbudnets ordförande Carina Herrstedt. Enligt partiets pressekreterare Martin Kinnunen ska kvinnoförbundet komma med ett skriftligt uttalande under dagen, skriver TT.

Publicerad: