Advokaten: Därför ljög han i förhöret

Publicerad 2013-12-02

I sitt första förhör uppgav 36-åringen att han åkt till Jönköping efter att ha träffat 23-åringen.

Men han ljög.

– Det var för att han inte ville blanda in sina kamrater när han var misstänkt för ett så allvarligt brott, säger hans advokat Tommy Nilsson.

Detta har
hänt:

Det är klargjort att den mordmisstänkte 36-åringen mötte upp sina medåtalade kamrater under natten när 23-åriga småbarnsmamman mördades.

Det uppgav bland annat 35-åringen som misstänks för skyddande av brottsling tidigare i en intervju med Aftonbladet.

Men när 36-åringen anhölls i sin frånvaro misstänkt för människorov ljög han i det första förhöret efter att han inställt sig hos polisen.

”Ljög uppenbarligen”

Han uppgav då att han åkt motorcykel till Jönköping efter att ha lämnat 23-åringen sent under kvällen den 29 juni.

– Han ljög uppenbarligen, men det är så enkelt att han inte vill blanda in sina kamrater när han var misstänkt för ett så allvarligt brott som människorov, säger 36-åringens advokat Tommy Nilsson och fortsätter:

– Han var övertygad om att det snart skulle vara över och att han inte skulle vara föremål för någon utredning rörande detta, för han anser sig vara oskyldig.

Angående förundersökningen anser advokaten att åklagarens indiciekedja är svag.

– Det är inte ens en kedja, utan bara olika moment som åklagaren har dragit fram, säger Nilsson.

I åtalet har mycket fokus lagts på skoavtryck, både i blodet i 23-åringens lägenhet och vid den utbrända bilen på Hunneberg. Skoavtrycken i lägenheten försöker åklagaren koppla till skor som den mordmisstänkte äger, och vid Hunneberg finns avtryck som kopplas till en av de medåtalade.

– Det är också väldigt svaga indicier. Det finns många felkällor som rör skorna. Bland annat finns det ingenting som säger att det ska ha varit skor i deras storlek.

Sms-trafik naturlig

En annan punkt som åklagarna tagit fasta på är sms-trafiken mellan 36-åringen och offret, som efter att ha varit intensiv i en vecka innan mordet plötsligt avstannar helt dagen efter.

– Sannolikt är det så att han (36-åringen) kände att han var färdig med bekantskapen med henne. Han ville inte längre vara inblandad med den typen av folk som hade hotat honom den kvällen, säger Tommy Nilsson och syftar till ett samtal mellan 36-åringen och en ex-pojkvän till 23-åringen.

– Jag vet att åklageriet gör en stor affär av sms:n, men gå ut på gatan och haffa vilken yngre människa som helst så kan de ha flera tusen sms under kortare tid. Det är inget avvikande eller konstigt.

Enligt Tommy Nilsson ser den mordåtalade 36-åringen fram emot att rättegången inleds för ”att få ett slut på det hela”.