”Mår psykiskt väldigt dåligt”

1 av 2 | Foto: Den 39-årige man som misstänks för mordet vid Swartlings ridskola
NYHETER

Den 39-årige man som misstänks för mordet vid Swartlings ridskola har brutit ihop ihop på häktet.

Han är nu överförd till rättspsykiatriska avdelningen vid Huddinge sjukhus.

– Han mår psykiskt väldigt dåligt, och det är allvarligt, säger hans försvarare, advokat Clea Sangborn.

Mannen anhölls för det 17 år gamla mordet torsdagen den 21 november. Påföljande söndag lade åklagaren fram delar av bevisningen inför jourdomstolen i Stockholm. Och beslutet blev att 39-åringen skulle häktas på den högre misstankegraden, sannolika skäl. Häktningstiden sattes till den 20 december.

Det var efter att det beskedet sjunkit in som 39-åringen bröt ihop. 

- Och det är inte bara att han är deppig utan det är väldigt allvarligt, säger Clea Sangborn.

Bland annat har det bedömts föreligga en risk för självmord. På rättspsyk ska han enligt källuppgifter också ha fått utbrott och uppträtt våldsamt mot personalen.

Liten sinnesundersökning

I tisdags beslutade tingsrätten, på åklagarens begäran, att den häktade ska genomgå en så kallad paragraf 7-utredning, en liten sinnesundersökning.

Bedömningen i en sådan baseras vanligen på de handlingar som finns i målet samt ett samtal som undersökningsläkaren har med den misstänkte.

Men nu är han i sådant dåligt skick att ingen vet när det kan bli av.

Clea Sangborn har begärt att en omhäktningsförhandling ska hållas och den är utsatt till i morgon fredag. Hon bedömer att mannen på grund av sitt hälsotillstånd inte har möjlighet att närvara personligen.

Advokaten anser att den del av bevisningen som hon fått se inte väger särskilt tungt. Någon teknisk bevisning har det inte varit fråga om.

– Det har funnits ett skäl som åberopats och som ligger till grund för häktningen, säger Clea Sangborn. Men det ser inte ut att vara ett bevis längre, det håller på att suddas ut.

39-åringen har blivit topsad för DNA-analys. Han har även fått lämna fingeravtryck. Huruvida någon jämförelse hunnit göras med de säkrade spåren från brottsplatsen är oklart. Det är i vart fall inget som redovisats för advokaten ännu.

Förnekar anklagelserna

– Men om det inte ger någonting så finns det inga skäl att min klient ska vara fortsatt häktad, säger Clea Sangborn. 

Mannen förnekar kategoriskt alla anklagelser. 

Sedan tidigare är känt att den kniv som anses vara mordvapnet och tillhörande slida är upphittade.

En teori har också varit att den person som ringer in larmsamtalet minuterna efter överfallet på 25-årige lantmäteristudenten Per Häggström, är densamme som mördaren.

Bland annat säger mannen som larmar:

– Men hörru, jag måste kuta tillbaka och se hur det är med han alltså han fick många knivhugg.

Dådet skedde strax före klockan 05 den 14 oktober 1996, en tidpunkt då det var mörkt ute och på en platsen som delvis var insynsskyddad. För att se skillnad på slag och knivhugg under de omständigheterna behöver ett vittne stå mycket nära, har utredarna bedömt. Eftersom vederbörande sedan aldrig hört av sig mera har det talat för att mannen haft skäl att hålla sig undan en granskning.

Tidigare ostraffad

Åklagaren Erik Wendeby bedömer fortfarande utredningsläget som så känsligt att han inte vill uppge vilken bevisning som finns.

Kan du säga något om hur god bevisningen är?

– Bevisningen är sådan att jag och tingsrätten gör samma bedömning av den - att den är tillräcklig  för att det ska föreligga sannolika skäl för brottsmisstankarna.

Erik Wendeby uppger att en mängd utredningsåtgärder pågår. 

39-åringen förekommer inte i kriminalregistret. Han är välutbildad, socialt väletablerad och har sedan drygt tio år haft inkomst på runt 50 000 kronor i månaden - helt motsatt den bild som bland andra Leif GW Persson tidigare gett av den förmodade gärningsmannen.

Han har ändå sagt sig tro att den nu gripne är den skyldige.