Grönt ljus för mer avlyssning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Avlyssningen fortsätter.

Med minsta möjliga marginal röstades förslaget att stoppa den hemliga telefonövervakningen av privatpersoner ned i den amerikanska kongressen.

Det är en stor framgång för president Obama som varit hårt ansatt sedan visselblåsaren Edward Snowden avslöjade den omfattade buggningen av privatpersoner.

Debatten var kort men intensiv och omröstningen sensationellt jämn då den amerikanska kongressen skulle ta ställning till den kontroversiella avlyssningen som bedrivs av underrättelsetjänsten NSA.

Med 217 röster för och 205 fem mot kunde Obama-administrationen gå som vinnare ur omröstningen som orsakat en allvarlig förtroendekris för den nuvarande presidenten, rapporterar New York Times.

Oväntade allianser

Det är över huvudtaget ovanligt att underrättelseverksamheten diskuteras så ingående och så öppet som under omröstningen och den speciella situationen skapade oväntade allianser i kongressen.

Flera konservativa republikaner tog chansen att kritisera Barack Obama och lierade sig med de mest liberala av demokraterna i ett försök att sätta käppar i hjulen för den sittande presidenten. Obama fick i sin tur stöd från flera republikaner som ser telefonavlyssningen som ett självklart sätt att försvara USA från angrepp med hänvisning till den så kallade Patriot act, enligt New York Times.

"Utsätter nationen för stor risk"

Förslaget som kongressen tog ställning till hade begränsat avlyssningen till specifika fall och förbjudit den breda informationsinhämtningen från telefonnäten.

Flera framstående personer i den amerikanska inrikespolitiken har skrivit öppna brev för att försöka påverka politikerna, bland annat skrev Obamas tidigare säkerhetspolitiske rådgivare general James L. Rogers.

"Att neka NSA tillgång till sådan data skulle utsatta vår nation för stor risk. Det här är ingen lek. Det är på riktigt" skrev Rogers i sitt brev som under omröstningen cirkulerade bland osäkra kongressledamoter, enligt New York Times.

Snowden får stöd från republikaner

Edward Snowdens avslöjanden fick initialt stort genomslag i USA. Men med tiden har opinionen bland de beslutsfattande i kongressen svängt åt motsatt håll.

Fler och fler har enligt New York Times sällat sig till regeringens åsikt att hackandet och övervakningen av telefoner är ett nödvändigt ont för att bibehålla säkerheten för amerikanska medborgare.

Men kritik mot avlyssningen kommer fortfarande, och den här gången från oväntat håll.  James Sensenbrenner Jr, republikan och en av männen bakom just the Patriot Act, kom nyligen ut som en stenhård kritiker av hur hans lagförslag används för att spionera på vanliga amerikaner.

– Det är hög tid för att sätta stopp för det här, säger han till New York Times.

Publicerad: