Kvinna slipper betala skadestånd till SD–topp

SD­-toppen Kent Ekeroth utsattes för en oprovocerad vattenattack på en innekrog i höstas.

En 33­-årig kvinna döms nu till 40 dagsböter för ofredande­ men slipper betala skadeståndet på 5 000 kronor.

–Jag är glad, säger kvinnan efter domen.

33­-åringen uppträdde mycket ångerfullt då hon på tisdagen stod åtalad i Stockholms tingsrätt misstänkt för att ha ofredat SD­-toppen Kent Ekeroth på innekrogen Soap Bar i Stockholm den 4 december förra året­ genom att hälla ett glas vatten över hans huvud.

Kvinnan besökte inneklubben med kollegor. En kvinna i sällskapet som är muslim blev upprörd då hon upptäckte SD­-toppen inne på krogen:

– Jag fick för mig att han sagt något rasistiskt till henne, min tanke var att ifrågasätta honom. Min minnesbild är att jag frågade om han är rasist och att han svarade ja. Jag kom ihåg att jag hällde vatten över honom, det var otroligt omoget och jag kände mig jättedum.

Kent Ekeroth närvarade inte under rättegången, förhöret hölls via telefon:

– Jag var med vänner på Soap Bar och la märke till en dam som tittade på mig på den vänstra sidan av baren, jag tänkte att hon ville diskutera med mig. Jag hade ingen lust med det utan sa till mina vänner att vi går bort från henne.

Ekeroth: ”Han inte uppfatta”

Kent Ekeroth säger att kvinnan återkom till honom och hans sällskap.

– Jag hann inte mycket mer än uppfatta att hon sa "jävla rasist" och hällde ett glas med vatten över mig. Jag vred glaset ur hennes hand som gick sönder.

”Ni hade inte pratat innan?” frågade åklagaren.

– Nej. Den enda anledning jag kan komma på är att hon kände igen mig som politiker och ville diskutera, jag hade ingen lust med det den kvällen, säger Ekeroth.

– Jag hade inte så mycket tid att fundera över det mer än att det var lite obehagligt.

Tingsrätten anser det utrett att händelseförloppet gått till på det sätt som åklagaren gjort gällande vilket styrkts i förhör med parterna.

”Var en impulshandling”

33­-åringen har erkänt att hon i ett alkoholpåverkat tillstånd hällt vatten över Ekeroth vilket rätten anser är en uppsåtlig handling och ett hänsynslöst beteende. Även om kvinnan underströk att gärningen inte alls varit planerad:

– Det var en impulshandling. Jag skäms och tycker det är en pinsam grej. Jag gjorde den inte för att väcka uppmärksamhet, jag hade ingen aning om vem han var.

Kvinnan döms till 40 dagsböter á 180 kronor och att betala 500 kronor till Brottsofferfonden.

Kent Ekeroths skadeståndskrav på 5000 kronor för kränkning ogillas vilket fick kvinnan att se mycket lättad ut.

– Jag är glad men jag vill inte kommentera domen, sa kvinnan efter rättegången.

Åklagaren hävdade att Ekeroth hade rätt till skadestånd då gärningen skedde i en offentlig lokal med människor och att handlingen varit ägnad att väcka uppmärksamhet.

Orimligt med ersättning

Rättens ordförande sa att detta kunde diskuteras:

– Bedömningen är att det inte är rimligt, 5000 kronor i ersättning har man rätt till om man blir slagen i ansiktet med en handflata så blodvite uppstår.

Sverigedemokraternas informationssekreterare Henrik Gustafsson skriver i ett sms:

”Kent är inte i behov av några pengar men det är självklart obehagligt att bli angripen av en för honom främmande. En person han aldrig pratat med”.

Publisert: