Nyheter

Åtal i nytt Instagramfall

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Inspirerade av det omtalade Instagramfallet i Göteborg misstänks fyra ungdomar ha startat ett eget konto.

Där hängde de ut flera ungdomar som slynor.

Nu har de åtalats.

Åklagare Daniel Edsbagge ser brottet som allvarligt och åtalar fyra 17-åriga flickor från Mark för grovt förtal.

– Innehållet kombinerat med att det i två av fallen finns bilder på de drabbade flickorna som fått spridning och där de är lätta att känna igen gör att jag ser det som grovt, säger han.

"Slyna A"

Nära tio personer tros ha drabbats men bara tre av dem vill medverka i en rättegång.

De åtalade flickorna misstänks i december i fjol ha skrivit bland annat:

”Vill tipsa om denna slynan A. Vart med flera killar på samma kväll och skickat nakenbilder till XX, går också rykten om att hon ska ha sålt bilder på sina bröst i brist på pengar…”

Offren har enligt åklagaren drabbats hårt och känt stort obehag av att hängas ut.

De åtalade flickorna erkänner de faktiska omständigheterna men förnekar brott. De säger att de inte tycker att bilderna fått så stor spridning.

"Inte den bästa idén"

De säger även att de inspirerades till att starta kontot på grund av det uppmärksammade fallet i Göteborg i december.

– Kanske inte den bästa idén man kan få, säger Daniel Edsbagge.

I juni dömdes två tonårsflickor, 15 och 16 år gamla, för att under tre dagar ha publicerat en mängd grovt kränkande uppgifter om personer i deras omgivning åtföljt av bilder på sociala nätverket Instagram. Över 200 bilder på unga tjejer, och en del killar, laddades upp tillsammans med namn och text om deras påstådda sexaktiviteter. Ryktet spreds som en löpeld och snart hade kontot flera tusen följare.

Upplopp och ilska

Uthängningarna på Instagram väckte stor ilska bland ungdomar i Göteborg. På två gymnasieskolor utbröt upplopp i vintras när hundratals personer samlades för att visa sitt missnöje.

Flickorna dömdes till att betala drygt en halv miljon kronor till de 38 målsägande, en dom som en av dem nu överklagat.

Polisen i Göteborg utreder nu även ytterligare ett misstänkt Instagram-ärende. Sedan i söndags har polisen i Göteborg tagit emot tre anmälningar angående ett Instagram-konto med kränkande bilder och uppgifter. Kontot har släckts ner och startats flera gånger om och därmed varit svårt att följa, men har enligt skärmdumpar som nått Aftonbladet haft så mycket som 2000 följare.

– Vi har lärt oss av den gamla händelsen att vi vet att allt kan gå väldigt fort så det är viktigt att vi är observanta. Men vi vill uppmana folk att anmäla så att det inte finns något mörkertal, säger Birgitta Dellenhed, chef för polisens ungdomsavdelning.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: