Ica larmar om nytt fusk med köttfärs

Inspektörer larmar om felhantering av köttfärs i Ica-butiker i tre butiker i Torsby, Valsta och Örnsköldsvik.

Flera kilo köttfärs maldes på butikerna - trots att köttet passerat bäst före-datum.

– Det är mycket allvarligt, säger Mats Ovegård, kvalitetschef på Ica Sverige.

Det var vid oanmälda kontroller av kommunens inspektörer som bristerna uppdagades.

Två Ica Supermarket och en Ica Nära har nu fått anmärkningar av kommunala inspektörer för hur de hanterat köttet i butik.

Två av butikerna, i Örnsköldsvik och Valsta utanför Märsta, har åtalsanmälts av kommunerna.

– Det är anmärkningsvärt. Efter den tidigare krisen 2007 har vi upptäckt brister en gång. Att det nu kommer tre händelser på så här kort tid är mycket allvarligt, säger Mats Ovegård.

Normalt sett hanteras köttfärsen i Ica-butikerna på ett helt korrekt sätt, säger han. Anmärkningarna under våren kommer nu att leda till att Ica göra en särskild insats med kontroller för att säkerställa att alla rutiner följs.

Vad är det som har hänt med köttfärsen i butikerna?

– Man har malt och sålt köttfärs som hade passerat bäst före datum, säger Mats Ovegård.

Hur har det gått till?

– Jag vet inte det. Den gemensamma nämnaren är att man inte följt de rutiner som finns. Man har använt personal som inte haft rätt utbildning vilket har lett till en felaktig behandling av köttet.

Står det inte utgångsdatum på köttpaketen?

– Som sagt, jag vet inte hur det här har gått till. Allt jag kan säga är att man inte följt riktlinjerna. Om man inte är van vid att hantera kött kan det hända att man tar fel kartong, till exempel.

Det är inte första gången som Ica anklagas för felhantering av köttfärs. 2012 skrev Aftonbladet om hur köttfärsen på Ica Kvantum i Kungens Kurva malde ned gammal köttfärs och sålde till kunder.

– ICA ser allvarligt på det här. Vi har en väldigt hög status på var kvalitet och det är därför vi griper in med kraft nu, säger Mats Ovegård.

Enligt Mats Ovegård väntar nu en revision samt utbildning för personalen på samtliga Ica-butiker som mal egen köttfärs, vilket är cirka en tredjedel av Icas 1 300 butiker.

Allt gammalt kött ska ha kasserats.

En av de åtalsanmälda butikerna är Ica Supermarket i Valsta. Enligt Ica-handlaren Mikael Köhler har man slutat servera butiksmalen köttfärs efter händelsen.

– Det handlar om 20 kilo köttfärs som vi har fått kassera. Köttet var två dagar gammalt när det maldes. Allt har kasserats nu, säger han.

Hur ser du på den här händelsen?

– Det är oerhört tråkigt, framförallt för våra kunder men även för oss som jobbar i butiken. Jag tar på mig fullt ansvar för det som hänt.

De andra berörda butikerna är Ica Supermarket i Örnsköldsvik och Ica Nära i Torsby, enligt uppgifter från Ica.

Kunden Leif Carlenrud, 65, har handlat på butiken i Örnsköldsvik i flera år.

– Det är för jävligt. Jag hörde på radion att cheferna skyller på personalen. Men jag tror att de bara vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

Kommer ni att fortsätta handla kött i Ica-butiker?

– Jag vet inte, det är frågan om man vågar det nu. Men vad är det som säger att detta inte händer på Coop och Hemköp också? Man kanske måste gå över till andra varor än köttfärs i framtiden.

Publisert: