"Ryssland övade attack mot FRA"

Av: Björn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
En rysk Sukhoi-27.

De ryska bombplan som simulerade en attack mot Sverige den 29 mars i år hade ett specifikt mål:

FRA:s huvudkontor på Lovön utanför Stockholm.

Den slutsatsen dras i Försvarets analys av den uppmärksammade övningen, uppger Expressen.

Natten mot den 29 mars i år genomförde två ryska bombplan av modellen Tu-22 ett övningsanfall mot svenska mål. Strax efter midnatt dök plötsligt sex ryska stridsplan upp på den svenska Försvarsmaktens luftövervakning.

– Jag kan bekräfta att det rörde sig om två bombplan – Tu-22 med jakteskort av Su-27-plan, sa generallöjtnant Anders Silwer till SvD då.

Bombplanen, som kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen, ska ha riktat in sig på Stockholmsområdet och Sydsverige – målen är två av Sveriges viktigaste militära anläggningar, enligt SvD:s källor.

Hade FRA som mål

Efter att attackövningen blev känd har Försvarsmakten vägrat att berätta om vilka specifika mål som de ryska planen hade. Men enligt uppgifter till Expressen rör det sig om FRA:s huvudkontor på Lovön utanför Stockholm.

- Det handlade om FRA, att öva på att bomba Lovön. Efter att Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, reds anm) analyserat händelseförloppet kom man fram till den slutsatsen, säger en källa inom Försvarsmakten till Expressen.

Enligt tidningen har uppgifterna också presenterats för den svenska regeringen. Men det svenska försvaret vill inte bekräfta uppgifterna.

– Vi har egentligen ingen anledning att kommentera uppgifter från Expressen, säger Richard Kjaergaard, vakthavande informationschef på Försvarsmakten.

Men kan ni bekräfta eller dementera uppgifterna?

– Som sagt, vi kan inte bekräfta eller dementera icke-namngivna uppgifter från Expressen. Det får stå för dem, säger han.

Basen för spaning mot Ryssland

Det är från Lovön som FRA bedriver signalspaning mot bland annat ryska mål. SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade i torsdags att FRA länge har spionerat på Ryssland efter att ha tagit del av dokument som läckts av visselblåsaren Edward Snowden. Informationen ska sedan ha delats med den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.

I ett dokument som är från den 18 april i år står det:

”NSA:s samarbete med FRA, en utomordentligt kompetent, tekniskt innovativ och pålitlig samarbetspartner, fortsätter att växa. FRA gav NSA tillgång till sina insamlade kabeldata 2011 och tillhandahöll därmed unika uppgifter om högprioriterade ryska mål”, skriver SVT.

Aftonbladet har sökt försvarsminister Karin Enström för en kommentar.

Publicerad: