Polisen backar – och delar ut rosor

NYHETER

Hundratals oppositionella demonstranter har gått in i regeringshögkvarteret

1 av 14

Tre personer har dött och fler än 200 har skadats i de våldsamma protesterna i Thailand.

Nu backar polisen för att förhindra nya sammanstötningar – och delar ut rosor till demonstranterna.

Protesterna mot premiärministern och den sittande regeringen i Thailand eskalerade i helgen. Polisen svarade då med tårgas, vattenkanoner och gummikulor.

Nu tycks man testa en ny taktik för att lugna ner situationen.

”Blir inga konfrontationer”

Hundratals oppositionella demonstranter har gått in i regeringshögkvarteret utan att stoppas. Nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats beskriver stämningen som karnevalsliknande och säger att inga säkerhetsstyrkor syns till.

Också AP rapporterar att polis och militär inte ska ha gjort motstånd.

Demonstranterna ska å sin sida inte ha gjort något försök att ta sig in i byggnaden.

Senare rapporterades fredliga scener utspela sig i regeringskvarteren, scener som står i bjärt kontrast till gårdagens sammandrabbningar då polis använde tårgas och gummikulor. Barrikader rivs och polis delar ut rosor till flaggviftande demonstranter, rapporterar Reuters.

– Vi vill inte att någon ska gå in och förstöra regeringsbyggnaderna, säger Brenda Nong, demonstrant från Bangkok.

– Vi är goda människor. Vi är här för demokratins skull.

Reportrar på plats rapporterade tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid, att lyftkranar också tog betongbarriärer runt polishögkvarteret. Även taggtråd som satts upp för att hålla demonstranter borta har plockats ner.

Ska diskutera en lösning

Enligt polisen gör man det i ett försök att förhindra nya sammanstötningar mellan de båda sidorna, skriver AP.

– I dag kommer vi inte att använda tårgas, det blir inga konfrontationer, vi släpper in dem om de vill in, sa polischefen Kamronvit Thoopkrachang, enligt TT-AFP.

Landets högste polischef, Adul Saengsingkaew, förnekade dock uttalandet. Han klargjorde att de på inga villkor skulle tillåtas att ta sig in i regeringsbyggnaden, parlamentet eller Bangkokpolisens högkvarter, skriver TT-AFP.

Enligt Bangkok Post ska överbefälhavaren Thanasak Patimapagorn kalla de väpnade styrkornas ledare till ett möte efter den 5 december då kungens födelsedag firas, för att diskutera hur konflikten i landet ska lösas.

Arméchefen general Prayuth Chan-ocha sade på tisdagen att soldater kommer att övervaka situationen på avstånd och låta politikerna lösa problemen själva.

Tre personer och fler än 230 har skadats i de senaste dagarnas sammandrabbningar.

Premiärminister Yingluck Shinawatra har sagt att hon är beredd att göra vad som helst för att stoppa de våldsamma protesterna, men sa samtidigt under en presskonferens att hon inte kan acceptera kravet på att lämna över regeringsmakten utan ett val.