Svenskar bakom ny cancerupptäckt

Har upptäckt unik behandlingsmetod - utan biverkningar

Svenska forskare ligger bakom ett nytt sätt att ­behandla cancer.

Forskarna vill ta fram ett läkemedel – som ska slå mot alla former av sjuk­domen.

– Det är en ”game changer”, ett nytt spännande verktyg, säger cancerforskaren Thomas Helleday.

För sju år sedan fick ­Thomas Helleday idén om en ny behandlingsmetod.

En som fokuserar på ett enzym som behövs för ­cancercellernas överlevnad.

Enzymet heter MTH1. Genom att sätta in en hämmare dödas cancercellerna.

– Det fungerar som cytostatika, förutom att man inte får några biverkningar. ­Eftersom cytostatika också skadar vanliga celler kan man inte bränna på hur mycket man vill. Det problemet har vi inte med den nya metoden, säger Thomas Helleday.

”Helt nytt sätt”

Han och hans forskningsgrupp vid Karolinska institutet har, tillsammans med forskare från fyra andra svenska universitet, tagit fram en hämmare som de nu hoppas ska kunna tas ­vidare till ett effektivt och generellt läkemedel.

Tobias Sjöbom är docent i tumörbiologi vid Uppsala universitet. Han menar att behandlingsmetoden vore ett helt nytt angreppssätt.

”Spännande verktyg”

– I dag bygger de flesta nya läkemedel mot cancer på att patienten har en viss genskada i tumören, som de sedan kan få behandling mot, säger han.

– Det här är ett mer generellt anticancerläkemedel, hävdar forskargruppen. Det finns helt klart potential för det och det blir då ett ­spännande nytt verktyg i lådan.

Hittills har försök gjorts på möss och mänskliga ­cancertumörer som opererats. Bland annat har ­gruppen sett hur en mänsklig tumör av malignt melanom, hudcancer, minskat efter behandling av den nya hämmaren.

– Man har kommit ganska långt för att vara ett forskningsarbete, det är imponerande, säger Tobias Sjöblom.

Behövs fler försök

Han menar att det krävs ytterligare försök innan det går att säga något om hur användbart ett framtida ­läkemedel kan bli. För Helledays forskargrupp väntar nu försök med mänskliga patienter.

De kommer att ha olika typer av cancer och vara i olika åldrar, berättar han. Försöken påbörjas i slutet av 2015.

Inte ett botemedel

– Det är viktigt att påpeka att det inte handlar om ett botemedel mot cancer, ­utan en behandlingsform. För vissa kan det däremot ­komma att förlänga livet en lång tid, säger Thomas Helleday.

Även om forskargruppen är positiv och mycket ­tyder på att hämmaren fungerar så finns det saker som kan slå fel, menar ­Tobias Sjöblom.

– All behandling av ­cancer har problemet att ­tumörer tenderar att ­utveckla motståndskraft mot ­behandling. Men ju fler verktyg man har desto ­större är chansen att man hittar något som ­fungerar ­eller en kombination som fungerar.

Den nya upptäckten publicerades i veckan i tidskriften Nature.

Publisert: