S vill göra som Israel för att fixa fler jobb

S-ledaren Stefan Löfven presenterade i dag en ny modell för att stödja nya företag.

Modellen kallas "innovationskatapulter" och har hämtats från Israel.

– Där har hundratals nya företag skapats, säger Löfven.

Löfven.
Löfven.

Socialdemokraterna lade i dag fram ett nytt förslag för att få företag att klara sig ur "dödsdalen".

– Det är den tidiga perioden innan företaget kan bli lönsamt på egen hand, förklarade Stefan Löfven på en presskonferens i riksdagen under eftermiddagen.

Dagens system "en kladdkaka"

Han tog upp att det statliga riskkapitalet i dag uppgår till över 10 miljarder kronor, och att organisationen kring företagsstöden är rörig.

– Det är en kladdkaka. Det är ogenomträngligt och ineffektivt.

Därför har partiet hämtat inspiration från ett system som infördes i Israel 1991 och sedan dess, enligt Löfven, skapat hundratals nya företag. Modellen har getts namnet "innovationskatapulter", och går ut på att stora entreprenörer och företagare ska certifieras av staten för att bli "inkubatorer" åt företag i sin linda, och kunna dela ut riskkapital på mellan 3-15 miljoner till olika projekt.

Det är dessa certifierade inkubatorer som själva ska avgöra vilka projekt som är värda att stötta.

Tanken är att staten ska står för merparten, runt 85 procent, av stödet, medan resten ska komma från privata finansiärer eller inkubatorerna själva.

Satsar 1 miljard

De statliga lånen ges med hög risk, eftersom de kommer in i ett tidigt skede, men ska betalas tillbaka genom royalties då företaget börjar gå i vinst.

Socialdemokraterna avsätter 1 miljard kronor till systemet. Dessa ingår i de fyra miljarder som redan ligger i budgeten för utveckling av innovation och jobb.

I dag utfrågades näringsminister Annie Lööf (C) i Konstitutionsutskottet om att partikamraten Per Åsling givits pengar från det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation. Hur ska ni säkerställa att de här "inkubatorerna" som inte är kopplade till staten inte ger pengar åt sina kompisar?

– Vi ska certifiera de som kommer ifråga. Vi häller inte bara ut pengar. Det kommer föregås av en marknadsmässig prövning. Vi får diskutera vilka kriterier som ska gälla för att överhuvudtaget göra detta. Sedan får de själva sätta upp krav för att godkänna projekt, och det ska vara projekt som är ny teknik, de ska ha marknadsförutsättningar, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Publisert: