Sverigedemokrater stoppas av elever

1 av 3
NYHETER

Sverigedemokrater skulle gå in på Globala gymnasiet vid Zinkensdamm i Stockholm för att sprida sin politik.

Men de stoppades av en vägg av skolans elever.

– De fick inte gå in. Det var kaos och hela skolan var där för att stoppa dem, säger ett vittne till händelsen.

Det var vid lunchtid under tisdagen som cirka 50 elever på Globala gymnasiet bestämde sig för att blockera ingången till skolan. De bildade en mänsklig mur för att stoppa fyra personer från Sverigedemokratisk ungdom (SDU) att ta sig in på gymnasiet.

Eleverna kopplade armkrok och ställde sig på rad och höll upp banderoller samtidigt som de ropade slagord till Sverigedemokraterna.

– De skrek inga rasister på vår skola och kallade Sverigedemokraterna för nassesvin. Efter ett tag började Sverigedemokraterna att backa. De kom inte in, säger en person som var på plats till Aftonbladet.

Rektor försökte medla

Polisen fick larmet klockan 11.07 och tillkallades till platsen.

– Vi har två poliser där. Men läget verkar ha lugnat ner sig nu. Det har inte varit något bråk alls, säger Eva Nilsson, informatör på Stockholmspolisen, vid 14-tiden.

Aftonbladets fotograf P-O Sännås var på plats under manifestationen och säger att Pernilla Ericols, rektor på gymnasiet försökte få eleverna att flytta på sig – men eleverna valde ändå att står kvar.

Pernilla Ericols säger till Dagens Nyheter att representanter för alla partiers ungdomsförbund bjudits in av skolan, men att en liten grupp elever motsatt sig att SDU skulle få komma.

Alexander Jönsson, skolbesöksansvarig för SDU Stockholm stod utanför skolan när Aftonbladet nådde honom vid 12-tiden.

Kom aldrig in

– Vi blev inbjudna tillsammans med de andra partierna för att hålla bokbord. När vi kom till skolan blev vi hindrade av elever, säger han och fortsätter:

– Man behöver inte hålla med våra åsikter, men det här handlar om demokrati.

Enligt Aftonbladets fotograf P-O Sännås kom representanterna för SDU aldrig in på gymnasiet och valde att lämna platsen efter några timmar.

Gustav Kasselstrand, SDU:s förbundsordförande rasar över elevernas manifestation:

”Demokratisk skandal! SDU blockerades på Globala gymnasiet och kom aldrig in på skolan. Polisen stod handfallen. Ett hot mot demokratin”, skriver han på Twitter.