Den största gåvan som SD har fått

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-19

Sverigedemokraterna är tack­samma.

Gåvan från den 87-åriga kvinnan är den i särklass största till SD från en enskild givare.

– Det är glädjande att folk tänker på partiet, säger partisekreteraren Björn Söder.

Varken SD eller andra partier ­behöver redovisa bidrag från privatpersoner.

En ny lag kan snart tvinga dem att göra det.

Sverige är ett av få länder i Europa som ännu inte har en lag om ­öppen redovisning av ekonomiska bidrag till politiska partier. Sverige har fått kritik av Europarådets organ för korruptionsövervakning för ­detta.

Moderaterna bytte, som sista ­borgerliga parti, fot 2011 och vill nu verka för en lagstiftning.

I dag gäller en frivillig överenskommelse mellan sju av riksdagens åtta partier om partibidrag.

Nytt lagförslag på g

Regeringen avser att lägga fram en proposition om ”reglering av partiers finansiering”. Men det är oklart om en ny lag hinner klubbas igenom före valet nästa år. Enligt förslaget ska givarens namn offentliggöras vid bidrag på över ett halvt bas­belopp, 22 000 kronor.

Regeringen och Socialdemokraterna är inte överens hur anonyma bidrag ska hanteras. Enligt regeringen så kan ett förbud krocka med svensk grundlag.

”Vanligare i andra partier”

Sverigedemokraternas parti­sekretare Björn Söder säger att hans parti är för att gåvor från juridiska personer, som ger mer än 20 000, ska redovisas:

– Men vi vill att privatpersoner som donerar ska förbli anonyma. Dels av säkerhetsskäl, men också för att valhemligheten inte ska röjas, ­säger Björn Söder.

Han välkomnar mångmiljon­gåvan från den 87-åriga damen.

– Det är glädjande att folk tänker på partiet. Men jag är säker på att det är mycket vanligare i de andra ­partierna, säger partisekreteraren Björn Söder.

– Vad gäller lägenheten får vi se vad som händer. Sannolikt kommer den att säljas. Men vi kommer att försöka uppfylla kvinnans önskan om att partiet bör ha en lägenhet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln