Ljudfil avslöjar SD-toppar i bråk

1 av 5 | Foto: URBAN ANDERSSON
Björn Söder.

avKenan Habul

NYHETER

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder är hårt kritiserad internt i partiet.

Nu avslöjar Expo att personer inom SD:s topp vill ha bort honom.

"Jag skulle hoppas att Söder försvinner", har Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas presschef sagt i en hemlig inspelning.

Presschefen och partisekreteraren är några av de absolut viktigaste funktionerna i ett politiskt parti.

Under lördagen la Expo upp ett ljudklipp där Martin Kinnunen hörs säga:

"Det finns jättestora problem i partiets organisation. Jag skulle hoppas att Björn försvinner och det skulle jag tro händer. Jag vet inte men jag skulle tro det."

När Aftonbladet träffar Martin Kinnunen på lördagsmorgonen i Västerås, där SD håller sina partidagar, vill han inte ställa upp på en filmad intervju.

”Vi har en jättebra relation”

– Jag tänker inte kommentera vad jag har sagt i privata samtal till arbetskamrater, säger han.

Hur ser  din och Söders relation ut?

– Vi har en jättebra relation, jag sköter Björns press bland annat.

Man får ju intrycket att den inte är jättebra?

– Vi är ju ett politiskt parti, men vi är också en arbetsplats. Jag är en tjänsteman inom en organisation, man kan ha olika åsikter om saker och ting. Sen när man klipper ut enskilda saker, utan att lyfta andra sidor av myntet, kan det bli konstigt.

Vilken är den andra sidan av myntet?

– Om man jobbar på en arbetsplats tycker man olika saker, då pratar man bara om en sida av myntet, då blir det bara ena sidan. Man måste kunna prata med arbetskamrater utan att behöva svara för det i media, säger Kinnunen.

Mejlkontroll och hemliga inspelningar

Det är inte första gången hemliga inspelningar kommer fram där Sverigedemokrater pratar illa om varandra och andra människor. Partiet har också kontrollerat medlemmarnas mejl.

Vad säger det om partiet?

– Det säger ju mest om dem som spelar in samtal, att de inte hör hemma i vårt parti. Det säger ju också att vissa tidningar erbjuder mycket pengar till vissa personer. Vid ett tillfälle har vi gjort efterforskningar i mejl efter att ha fått väldigt tydliga indikationer. Den personen har brutit mot de användarvillkor som man godkänt när man skapar ett mejlkonto hos oss, säger Martin Kinnunen.

Även Björn Söder gör allting för att tona ner bråket:

– Martin har varit tydlig med hur det förhåller sig. Det är ingenting mer att kommentera.

Hur känns det att höra någonting sådant från partiets presschef?

– Har han sagt det finns det goda skäl till att han vid just det tillfället uttalat sig till någon på det sättet. Vi diskuterar saker inom partiet och vi är inte alltid eniga. Jag lägger ingen större vikt vid det.

”Man trampar alltid någon på tårna”

Enligt Expo hävdade Martin Kinnunen att Söder inte är en "stark chef", att hans "kontrollbehov är ett problem", och att han omger sig med "jasägare". Liknande tongångar hörs från andra håll i partiet.

Den hårda kritiken kommenterar Björn Söder så här:

– Har man det uppdraget, trampar man alltid någon på tårna om man ska göra något. Ska man vara omtyckt av alla ska man inte göra någonting. Jag tror ändå generellt att de flesta uppskattar det jobb som jag har gjort. Men jag känner att jag inte orkar med två tunga uppdrag och därför har jag sagt att jag vill sluta som partisekreterare senast efter valet. Jag vill koncentrera mig på politiken och jobbet som gruppledare i riksdagen, säger Björn Söder.