Experten: Madde föder i Sverige

Publicerad 2013-10-13

– Kan inte tänka mig någonting annat, säger hovexperten Roger Lundgren

Det är högst troligt att prinsessan Madeleine kommer att föda sitt barn i Sverige och Karolinska sjukhuset är favorittippat som födelseplats.

Snart är det halvtid i Madeleines graviditet. Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör för Kungliga magasinet tror att prinsessan Madeleine kommer hem till Sverige vid årsskiftet och föder här.

– Var hon väljer att föda är en hypotetisk fråga men det finns en logik i alla alla svenska tjejer vill vara i sitt hemland när de ska föda så att de kan vara nära sin familj och sina vänner, säger han.

Dessutom menar han att det finns en stor stor trygghet i att en speciell hovläkare alltid finns till hands om hon väljer att föda sitt barn i Sverige.

Sjukhuset Karolinska, där kronprinsessan Victoria födde Estelle, är favorittippat.

– Madeleine föddes själv på Drottningholms slott men idag vill nog alla föda på ett sjukhus, säger Roger Lundgren.

"Flyttar troligen"

Han menar att Karolinska sjukhuset är vana att hantera kungliga förlossningar och klarar av att hantera det stora mediala intresset.

Om Madeleine skulle välja att föda i USA är det sannolikt att hon väljer att föda på en privat klinik.

– Hon har med all sannolikhet en egen läkare där redan, säger Roger Lundgren.

Idag bor prinsessan Madeleine tillsammans med sin man Chris O’Neill i New York men har även en lägenhet i hovstallet.

– Den är inte jättestor så förmodligen flyttar de till Villa Parkudden, säger Roger Lundgren.

Villa Parkudden, som just nu renoveras, ligger på Djurgården i Stockholm och är cirka 600 kvadratmeter stor.

– Där har det bott kungligheter tidigare så det skulle vara som att sluta cirkeln, säger Roger Lundgren. 

"Tydlig svensk identitet"

För att  den kungliga bebisen ska kunna räknas in i den svenska tronföljden ställer grund­lagen vissa krav. Bland annat måste barnet ha ett permanent boende i Sverige och tillbringa en del av sin uppväxt här. Enligt historikern Dick Harrison finns inga bestämda regler för hur ofta och länge som barnet ska bo i Sverige för att räknas som prins eller prinsessa.

– Barnet måste ha en tydlig svensk identitet men att delvis bo och studera utomlands är inget hinder. Det har kungligheter gjort i alla tider, säger han.

Dick Harrison menar att den viktigaste frågan gäller barnets medborgarskap och att det är högst sannolikt att barnet får såväl svenskt som amerikanskt medborgarskap.

– Föds barnet i Sverige sker det inte med automatik men det vore en riktig blunder om de inte såg till att detta skedde säger han.

ANNONS