Amerikanska ubåtar i svenska vatten

Forskare: Skagerack fungerade som krigsbas för USA

Svenska vatten skulle fungera som krigsbas för amerikanska kärnvapenbestyckade ubåtar under 60-talet.

Det hävdar forskare på Försvarshögskolan i en ny avhandling.

Enligt kommendörkapten Nils Bruzelius, pensionerad ubåtsbefälhavare som numera forskar i historia vid Försvarshögskolan, fungerade svenska farvatten under flera år som krigsbas för amerikanska ubåtar.

De första amerikanska kärnvapenbestyckade ubåtarna togs i bruk i början av 60-talet.

- För att dessa ubåtar skulle kunna nå och träffa sina mål i Sovjetunionen utan att upptäckas och sänkas av fienden är det enda rimliga att Skagerack var deras viktigaste operationsområde. Missilerna måste flyga över Sverige. Allt talar för att det var nödvändigt för USA att operera i svenska farvatten, säger Bruzelius till Dagens Nyheter.

Ubåt utanför Lysekil

Som exempel nämner han den främmande ubåt som upptäcktes i svenska farvatten utanför Lysekil på västkusten den 24 oktober 1966. Minsveparna ”Blackan, Dämman och Hasslö upptäckte den främmande ubåten på grunt vatten väster om Gävens fyr.

På den tiden var det nödvändigt för ubåtarna att ligga på botten när missilerna avfyrades. Men de kunde inte ligga för djupt. Max 30 meter.

Och utanför Gävens fyr är djupet endast 29 meter, precis de förutsättningar som de amerikanska ubåtarna behövde för att kunna avfyra sina missiler.

Enligt Bruzelius kände vare sig den svenska militären eller regeringen till de amerikanska kränkningarna.

Fredrik Rundkvist

Publisert: