Säpo kartlägger gymnasister

NYHETER

Säkerhetspolisen kartlägger gymnasielever.

Orsaken är att man vill ha uppgifter om elever med högerextrema åsikter.

- Jag planerar att träffa berörda lärare för att samla information inom de närmaste veckorna, säger Bernt Johnsson vid Säpo.

Bakgrunden till Säpos kartläggning är att den högerextrema organisationen Nationell ungdom har etablerat sig i Sundsvall.

- Vad vi nu har är ett embryo på ett tiotal personer, säger Bernt Johnsson vid Säpo i Sundsvall till Sundsvalls Tidning.

För att komma åt organisationen har Säpo beslutat sig för att träffa lärarna vid gymnasieskolorna i Sundsvall. Men den högsta ledningen för gymnasieskolan i Sundsvall känner inte till Säpos planer att samla uppgifter om elever.

- Jag känner inte till något sådant möte, säger gymnasieenhetschefen Anders Edström till Aftonbladet.

Skolledningen anser att det är upp till varje enskild lärare att ta ställning till huruvida man vill lämna uppgifter om eleverna.

- Jag tycker att först och främst skolledningen ska kontaktas, säger Björn Swedén, enhetschef på Hedbergska skolan.

Nationell ungdom är Svenska motståndsrörelsens ungdomsförbund.

Organisationen arrangerar demonstrationer, sprider propaganda och har träningsläger i vildmarken.

Exit hjälper

Deras politiska mål är att stoppa invandringen till Sverige, skicka tillbaka invandrare till deras hemländer samt bekämpa "integration, kulturell upplösning och den hotande utplåningen av vårt folk".

Organisationen Exit, som hjälper personer som vill hoppa av högerextrema organisationer, är tveksam till Säpos planer.

- I de här kretsarna anser de att hela samhället är emot dem. Lärare ses som en del av en indoktrineringsapparat. Nu kan man ta detta som ett bevis för att denna uppfattning är sann, säger Kent Lindahl på Exit till Sundsvalls tidning.

Johan Bratt