Popstjärnor hamnade i Säpos register

NYHETER

1970-talets musikrörelse åsiktsregistrerades

Säpo registrerade stora delar av musikrörelsen under 1970-talet. Det framgår i den utredning om åsiktsregistrering som presenterades i december, uppger Sveriges Radios Ekot.

Flera musiker och musikintresserade iakttogs och registrerades som misstänkta fiender till svenska staten.

Misstankar om att det dåvarande partiet SKP – som befann sig långt ut på vänsterkanten – skulle ha varit starkt involverat i musikrörelsen, fick Säpo att granska flera hundra aktiva musiker.

Kenny Håkansson och flera andra namngivna fanns med på Säpos lista.

– Alla som var med i musikrörelsen var intressanta, säger Kenny Håkansson, tidigare gitarrist i Kebnekajse, Dag Vag och Bills Boogie Band.

Han nämner band som Arbete och Fritid, liksom Kebnekajse. Men inget av dessa band hade någon politisk framtoning, menar Håkansson.

– Även Hoola Bandoola Band ansågs göra politisk propaganda. Även i dag helt okända grupper som Kackebicklas nämns, säger Kenny Håkansson till Ekot.

Håkansson har svårt att se att deras musik skulle ha varit uppviglande eller utgjort ett hot mot rikets säkerhet. Däremot medger han att musiken är en samlande kraft.

Historikern Magnus Hjort, som spelade och deltog i musikrörelsen under den aktuella perioden, har undersökt åsiktsregistreringen. Han säger att det var legitimt för säkerhetspolisen att bevaka alla miljöer där grupper som bevakades kunde vara verksamma.

Dino Stén