Nya bilder på Mars - ser ut som jorden

NASA:s landsfarkost Curiosity har tagit nya bilder på Mars.

I en panoramaanimation får vi se planeten ur ett helt nytt perspektiv.

För oss jordbor ser landskapet nästan otäckt bekant ut.

NASA:s landsfarkost Curiosity landade på en av Mars kratrar, Gale, 2012. Sedan dess har den finkammat kratern i sin jakt på förutsättningar för mänskligt liv.

Under resans gång har den också fångat en hel del häpnadsväckande bilder. Inte minst den senaste panoramaanimationen av planetens vidsträckta landskap.

Liknar jorden

NASA har sytt ihop sexton olika foton och ändrat vitbalansen i bilderna för att få förhållandena på Mars att likna de på jorden.

Tack vare de visuella effekterna har bilderna en blå ton, i stället för den roströda färgen som vi vanligtvis förknippar med planeten. Det gör att fotografierna ser ut som att de lika gärna kunnat vara tagna i ett ökenlandskap på jorden.

Visar Curiositys bana

Animationen visar den 18 kilometer långa väg som Curiosity har kört hittills under sitt uppdrag. Galekratern som landsfarkosten utforskat uppskattas vara ungefär 3.8 miljarder år gammal och täcker en yta som är 154 kilometer i diameter.

I bildernas horisont syns Galekraterns två kilometer höga kant och på grund av Mars tunna atmosfär går det även att se berg som ligger över 80 kilometer bort.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN