Här tvingas han tömma kontot

Publicerad:
Uppdaterad:

Kidnapparnas offer ringde sin mamma för att få mer pengar

Kidnapparna har kopplingar till mc-gänget Bandidos och hotade skära fingrarna av offret om han inte tömde sitt konto.

I dag åtalas de för människorov.

Tack vare att en av dem höll på att frysa ihjäl i skogen och en annan fastnade på bankens övervakningsfilm.

PÅ BANKEN Bilden från övervakningskameran visar hur kidnapparen till vänster tvingar sitt offer att ta ut pengar från kontot.
PÅ BANKEN Bilden från övervakningskameran visar hur kidnapparen till vänster tvingar sitt offer att ta ut pengar från kontot.

Tre män från Stockholm och en Sundsvallsbo dök upp i Östersund i mitten på november för att driva in en knarkskuld på 50 000 kronor. Minst en av männen är provmedlem i Bandidos. Troligen kom uppdraget från det kriminella mc-gänget.

Beväpnade med baseballträ och batonger tog männen sig in i lägenheten där 22-åringen tillfälligt bodde, slog ned lägenhetsinnehavaren och tvingade 22-åringen att ringa sin mamma och låna pengar.

- Ringer du polisen är jag död. Jag älskar dig, sa han till mamman innan samtalet bröts.

Satte in sparpengar

Mamman satte in allt hon hade på sonens konto - 1 000 kronor.

En av kidnapparna följde med 22-åringen till banken för att ta ut pengarna.

Men det räckte inte. Östersundsbon fick desperat försöka få fram mer pengar genom att ringa runt.

- Vi är Bandidos, du kan inte snacka med någon om det, vi hittar dig var du än bor, sa de till en av hans kamrater som blev uppringd.

På kvällen körde de 22-åringen till en ensligt belägen fastighet i Ånge mellan Sundsvall och Östersund. Där började det gå snett för kidnapparna.

Irrade runt i skogen

De bröt sig in i fastigheten, men blev upptäckta av ägaren och flydde. En av dem, Sundsvallsbon, sprang in i skogen och kom vilse.

Han var tunnklädd och blev snabbt nedkyld och förvirrad i den stränga kylan.

När en polis hittade honom flera timmar senare var han svårt medtagen. Han vårdas fortfarande på Sundsvalls sjukhus och tvingas kanske amputera ena benet.

- Om han hade hittat ut ur skogen hade vi kanske aldrig hade fått reda på vilka de var och vart de tagit vägen, säger biträdande chefsåklagare Eva Lena Rimér.

Vägrade berätta

För den kidnappade 22-åringen har inte velat berätta för polisen vad han råkat ut för. Han har till och med bett om att de gripna ska släppas fria.

- Han har inte varit så intresserad av att det här utreds och jag tror att det beror på att han är rädd, säger Eva Lena Rimér.

Kring midnatt natten efter att dramat började promenerade 22-åringen in till polisen i Sundsvall och bad att få sova i en cell. Vad som egentligen hänt fram till dess är inte helt utrett.

- Där är det ett tomrum, säger Rimér.

I dag åtalar hon de fyra männen för människorov, rån och övergrepp i rättssak.

Camilla Norström

Publicerad: