Begravningsbyrå vill låta dig chatta med döda släktingar

Foto: Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN
Snart kan du chatta med de döda.
NYHETER

Vill du chatta med en död släkting? Snart kan det bli verklighet.
En begravningsbyrå i Stockholm söker nu testpersoner som vill ställa upp och utveckla systemet, skriver Stockholm Direkt.

Nu vill en begravningsbyrå göra det möjligt att chatta med döda släktingar. Med hjälp av AI, artificiell intelligens, vill man skapa en bot som fungerar som en slags digital kopia av den avlidne. På så vis ska du för all framtid kunna fortsätta prata med personen som dragit in årorna.

Söker frivilliga

Begravningsbyrån beskriver det som ”ett levande minne av de döda som kan påminna oss” och söker nu efter frivilliga som vill ställa upp och utveckla AI-systemet, vilket Stockholmdirekt har skrivit om.

Innan man dör ska man alltså föra över så mycket data man bara kan för att boten ska kunna uttrycka sig precis som människan. E-post, sociala medier och chattar kartläggs även för att ge det hela en äkta känsla.

– Vi söker frivilliga till just det. Men det är givetvis en framtida lösning. En vision vi har. Förr hade man inte så mycket att minnas med: en hårlock, gipsavgjutningar. Nu har vi foton och videor. Det här är nästa steg, säger Charlotte Runius, vd på Fenix begravningsbyråer, till Stockholm Direkt.

3D-samtal i framtiden

Till en början kommer det bara gå att chatta med den döda, men i framtiden tror Charlotte Runius på 3D-samtal med bortgånga vänner och släktingar. Runius tror att det är finns en stor efterfrågan på den här typen av samtal.

– Jag tror det. Vissa tittar mer på gamla bilder, andra mindre. Hur man sörjer och minns är individuellt. Är du inte van vid den här sortens teknologi är du kanske inte först att testa det här. Men människor blir allt mer vana vid teknologin och vi vill plocka fram en prototyp, säger hon till Stockholm Direkt.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Begravning