Popartist bytte kön - blev man

NYHETER

Får inte nytt svenskt pass - måste bevisa att han är han

1 av 3
DÅ På 80-talet var Cris Owen popartist i Sverige. Hon turnerade med Paul Rein och gjorde en skiva som producerades av Christer Sandelin. Foto : MARKKU ULANDER

Artisten Cris Owen får inget nytt pass av svenska myndigheter.

Trots att han är svensk och redan fått ett.

Men då var han kvinna.

- De säger att jag inte kan bevisa att jag är jag, säger han.

Sedan 1996 är Cris bosatt i Finland där hans könsbyte gjordes. Där är han registrerad som man. Men han är svensk medborgare och när han för två veckor sedan behövde nytt pass reste han till Växjö där han senast var mantalsskriven för att hämta ut ett nytt.

Handläggaren på skatteförvaltningen såg inte oväntat förvånad ut när hon slog in personnumret på datorn och fick fram en Helena Maud Cris Öfverström. "Ja, som du ser är jag inte tjej längre", sa Cris som är van att förklara sig.

Han fick beskedet att det inte kunde bli något nytt personnummer:

"Du kan inte bevisa att du är du."

Förödmjukande

- Jag har tvingats lära mig tålamod, samtidigt är det förödmjukande. Vad vill de ha för bevis, ska jag lägga snoppen på bordet?

Ett intyg från det finska magistraten (motsvarande försäkringskassan) om att Helena Maud Cris numera är Carl Philip Cris hjälpte inte.

Stjärna på 80-talet

Det var i Växjö han blev popstjärna på 80-talet. Turnerade med flickidolen Paul Rein. Gjorde en platta producerad av Christer Sandelin. Sedan barndomen visste han inom sig att han är kille.

Det var uppenbart för alla.

Han bodde i USA några år och mådde allt sämre.

- Så jag stack till Finland, hade en idé om att gömma mig där.

Han "gick ut" 1998 med att han är transsexuell och egentligen man, han skrev en bok och beslutade sig för att göra ett könsbyte som nu är färdigt.

Kunde inte åka

En finjusterande operation skulle han ha gjort i Montreal på måndag. Om han hade haft pass. I stället är han kvar hemma i Borgå utanför Helsingfors.

Anita Ahlenius på Socialstyrelsen säger att dess rättsliga råd måste godkänna Cris nya könsidentitet vilket tar upp till ett halvår.

- Mitt råd är att han genast kontaktar en svensk läkare, säger hon, personnummer byter man inte hur som helst.

Cris säger att han haft turen att bli bekräftad som man av nära och kära.

- Men just nu är jag herr i Finland och fröken i Sverige. Det känns som jag är " ingen.

Det tar 4 år att byta kön

Kerstin Weigl