Israel vill utvisa bombmännens släkt

NYHETER

Hamas hotar med ny bombvåg

Foto: AP
MISSTÄNKTAS HEM FÖRSTÖRDES Två hus utanför Nablus förstördes på fredagen av israeliska armén och 22 personer blev hemlösa. I husen bodde släktingar till två misstänkta självmordsbombare.

JERUSALEM

Israel tog på fredagen till en ny strategi i kampen mot palestinska självmordsbombare. Anhöriga till misstänkta terrorister greps och ska utvisas från Västbanken, vilket fick Hamas väpnade gren att hota med en ny bombvåg.

Efter att elva människor dödats i palestinska attentat den gångna veckan grep Israels krigsmakt på fredagsmorgonen minst 16 personer på Västbanken, enligt israeliska uppgifter anhöriga till misstänkta terrorister.

Familjernas hus förstördes

I Nablusområdet förstörde också armén husen för två familjer, vars söner är bland de misstänkta. 22 personer blev hemlösa, uppgav ögonvittnen.

Enligt israeliska källor ska de gripna palestinierna utvisas till Gazaremsan, uppenbarligen i ett försök att stävja framtida attentat. Utrikesminister Shimon Peres sade i en radiointervju att han stödde ett sådant beslut om det visar sig förenligt med lagen.

Den islamiska rörelsen Hamas väpnade gren hotade omedelbart att sända självmordsbombare "överallt" i Israel om armén utvisar de gripna palestinierna från Västbanken.

Kollektivt straff

En nära medarbetare till den palestinske ledaren Yasser Arafat varnade också för ökat våld.

- Taktiken att utvisa palestinier kommer inte att underlätta de internationella ansträngningarna att få igång fredsprocessen, utan leder till mer våld i området, sade Nabil Abu Rudeina till AFP.

Det är första gången sedan det palestinska upproret inleddes för nästan två år sedan som Israel genomför en så omfattande kollektiv bestraffning.

De gripna är enligt militären alla män. Enligt uppgift är de anhöriga till dem som genomförde det dubbla självmordsattentatet i Tel Aviv i onsdags och till de eftersökta palestinier som anföll en buss utanför en judisk bosättning på ockuperad palestinsk mark på Västbanken dagen innan.

Fäder och bröder

Den statliga israeliska radion tillade att männen antingen var fäder eller bröder till de misstänkta terroristerna.

På fredagen hävde den israeliska armén utegångsförbudet tillfälligt i de återockuperade städerna Hebron, Jenin, Qalqilyya och Tulkarm på Västbanken. Utegångsförbudet behölls dock i Betlehem, Ramallah och Nablus.

På fredagen förklarade Saudiarabiens utrikesminister att det inte kan bli någon fred i Mellanöstern så länge Israel leds av premiärminister Ariel Sharon.

Förslag om eldupphör

Prins Saud al-Faisal sade att Sharon kommer att leda Mellanöstern till "tragedi och strid". Prinsen uttalade sig efter att han tillsammans med två andra arabiska utrikesministrar mött USA:s president George Bush i Washington.

Enligt den saudiska utrikesministern lovade Bush att kräva av Israel att militären dras bort från de ockuperade palestinska områdena, rapporterar AFP.

Saud al-Faisal uppgav också att samtliga palestinska politiska grupper, inklusive Hamas och Islamiska Jihad, arbetar på ett förslag om eldupphör i konflikten med Israel.

TT-Reuters