Bets två gånger av huggorm - på samma dag

1 av 2 | Foto: Hade otur Valeska Zeller var på sommarkollo på Barnens ö i Roslagen när en huggorm bet henne. Två gånger, dessutom.
"Jag tyckte det var rätt spännande och läskigt" Hör Valeska Zeller berätta själv. Lyssna i Real Player Lyssna i Windows Media Player
NYHETER

Valeska Zeller, 12, från Örebro är mer än otursdrabbad.

Hon blev biten av en huggorm - två gånger på samma dag.

- Jag såg inte ormen, jag kände bara hur det högg till, säger Valeska.

Hon är fortfarande lite skärrad trots att det har gått några dagar sedan hon blev biten.

På sommarkollo

Valeska tillbringar några sommarlovsveckor på Barnens ö i Roslagen.

Varken ledare eller barn på Sörängens sommarkollo upptäckte ormboet under några stenar på stranden förrän olyckan var framme.

- Fästingar plockar vi ju dagligen på ungarna, men några ormar har vi inte sett under de veckor vi varit här, säger Valeskas kolloledare Niklas Eldholm.

Valeska skulle gunga en av sina kamrater i den stora däckgungan när hon plötsligt kände ett hugg genom byxbenet.

- Jag förstod inte vad det var, utan viftade bara med foten. Då måste ormen ha bitit igen. För när vi kom till sjukhuset så var det två bett i benet, säger Valeska.

Fördes till sjukhus

Till en början trodde både Valeska och kollopersonalen att det bara var getingstick. Men när benet började svullna upp blev uppståndelsen stor. Valeska fördes med ambulanshelikopter till Norrtälje sjukhus, där hon fick stanna över natten för observation.

"Jag är inte rädd"

De närmaste veckorna måste Valeska ta det lugnt och inte springa för mycket. Men annars är hon helt återställd. Av ormens bett syns bara några bleka prickar.

- Jag kommer nog se mig för lite bättre nu. Jag är inte rädd för ormar, men det skulle inte vara så kul att bli biten igen, säger Valeska.

Så gör du om du blir biten av en huggorm

200 bitna personer i Sverige varje år

Katarina Sternudd