Fyra drogs in i dammluckan

NYHETER

Ungdomar i båtolycka utanför Västerås

Båten kantrade i de kraftiga strömmarna och ungdomarna sögs in under en dammlucka i forsen.

- Jag tänkte att nu är det kört, säger en av dem.

Foto: Ungdomarna och deras båt drogs in under dammluckan.

- Det var med Guds försyn de klarade sig välbehållna, säger Per Molin som var Västeråspolisens insatschef vid olyckan natten till i går.

Chockade, nedkylda och med skrapsår fördes de fyra ungdomarna, 17-34 år, till sjukhus under natten. En av flickorna i sällskapet vårdades för ryggsmärtor under natten men kunde senare skrivas ut.

Kom i öppen båt

De fyra vännerna roade sig på krogen Westerqvarn i Kolbäck. De hade tagit sig dit längs Kolbäcksån i en liten öppen båt.

- Vi har tagit båten många gånger tidigare, berättar en av männen efter olyckan.

Men denna gång blev annorlunda.

När krogen stängde vid tvåtiden på natten skulle sällskapet åka hem. De hade precis kastat loss när utombordaren plötsligt stannade. Mitt ute på ån började båten driva okontrollerat mot en dammlucka nedströms.

Vattnet är ovanligt strömt i Kolbäcksån i sommar. Luckorna i dammsystemet längs ån är öppna på grund av de höga vattenflödena.

Föll tio meter

Båten kantrade och ungdomarna sögs in under dammluckan. På andra sidan luckan väntade ett fall på tio meter. Efter fallet kämpade de mot den strida strömmen i 100 meter.

- Nu har jag gjort mitt, tänkte jag. Till slut fick jag tag i en gren och lyckades ta mig iland, säger mannen.

Alla fyra kunde ta sig iland på egen hand. En av männen tog sig från platsen i en taxi innan ambulanspersonal hunnit dit. Polisen lyckades dock finna den svårt chockade mannen hemma och förde även honom till sjukhus.

Carl Hjelm