Kompisarna får inte bo ihop längre

NYHETER

SIMRISHAMN

Börje, Edith, Tyra och Sonja. Fyra förståndshandikappade som levt det mesta av sina 80-åriga liv på institutioner.

Nu ska de tvångsförflyttas.

- Deras liv kommer att sluta i kaos och förvirring, tror Margarethe Kuhn-Müntzing och den övriga personalen.

Foto: TOMAS BERGMAN
Många år tillsammans Vårdare Anna Nilsson och Anette Lundström äter med Tyra, Sonja och Edith på ett kommunalt gruppboende i Simrishamn där de har bott under många år tillsammans.

De senaste 30-40 åren har de fyra åldringarna levt tillsammans i ett kommunalt gruppboende i Simrishamn. De känner varandra väl och vet vilka egenheter de övriga har.

Det gnabbas, snarkas och skälls. Men där finns också en stor trygghet och gemenskap. Ingen bryr sig om att Sonja är arg och skriker eller att Edith sitter tyst och stirrar framför sig. Tyra sover mest i sin stol och Börje pratar ständigt om sin kommande 80-årsdag i februari nästa år.

Ser sig som en familj

Bara ett par av dem kan kommunicera - men de vet allt om varandra.

- De har bott så länge tillsammans att de ser sig som en familj, berättar Margarethe Kuhn-Müntzing. Allt de har är varandra. Vi försöker göra deras liv så bra som möjligt, vi firar födelsedagar och helger och ger dem ett så vanligt liv de kan få.

Men nu är det slut på det annorlunda familjelivet. Socialnämnden har beslutat att gruppboendet ska avvecklas och de fyra förståndshandikappade åldringarna - mellan 74 och 86 år - ska flyttas till äldreboende. De kommer inte att kunna vara tillsammans.

- Det innebär att de blir oerhört isolerade, de kommer inte ens att kunna göra sig förstådda, säger Margarethe Kuhn-Müntzing som överklagat beslutet till länsrätten.

- Kommunen har varit känd för att ta hand om sina utvecklingsstörda - men när de nu blivit gamla struntar man i dem. Beslutet strider mot socialtjänstlagen och de mänskliga rättigheterna.

Erbjuds nytt boende

Förre socialchefen lovade att de fyra skulle få bo kvar livet ut och för två år sedan beslutade socialnämnden samma sak.

Men den nya socialnämnden har nu beslutat att gruppboendet ska vara avvecklat senast den 1 oktober i år - och de fyra erbjuds boende inom äldreomsorgen.

- Det är så dumt att det inte är klokt, tycker Sonjas moster och förmyndare Asta Pettersson.

Hon är en av de få släktingar som finns. De fyra drabbade har inga föräldrar i livet, de har inga barn. Deras gode män kommer alla att överklaga tvångsförflyttningen.

"Får den vård de behöver"

Socialnämndens vice ordförande, läkaren Stefan Lamme, säger till Aftonbladet att beslutet att skilja på åldringarna och erbjuda boende inom äldreomsorgen är självklart.

- De kommer att få den vård de behöver - den nuvarande boendeformen går inte att driva vidare med så få människor, säger han.

Pelle Tagesson