USA skakas av ännu en polisskandal

NYHETER

Amatörfilm visar 50-årig svart man misshandlas med batong

Foto: AP
Amatörvideon visar hur den 50-årige mannen misshandlas med batong. Polisens försvar var att "mannen var storväxt"

USA skakas av ännu ett till fall där polismän ska ha misshandlat en svart man.

Den här gången användes batonger. Offret var en femtioårig man.

Misshandeln skedde i Oklahoma City där två vita poliser misshandlar en 50-årig svart man, misstänkt för brott. De använder en batong och slår honom på ben och armar. Misshandeln utreds nu av FBI.

Enligt polisen ska mannen ha försökt göra sig av med marijuana genom att äta drogen. Han vägrade ocskå lyda poliserna då de uppmanade honom att spotta ut det.

"Han var storväxt"

Oklahoma City-polisen försvarar misshandeln med att mannen var storväxt – nästan dubbelt så stor som den första polisen på plats - och att poliserna därför var i underläge.

Poliserna kommer inte att bli avstängda under utredningen.

Tonårspojke stämmer för misshandel

USA skakades tidigare i veckan av videofilmen som visade hur den 16-årige svarte pojken Donovan Jackson blev misshandlad av en vit polis i sällskap med kollegor i staden Inglewood, Kalifornien. Två av kollegorna ska ha försökt stoppa misshandeln som skedde på lördagen. Polismannen har erkänt.

Nu stämmer Donovan Jackson staden Inglewood samt fyra polismän och tre sheriffbiträden som var närvarande vid misshandeln. Skadeståndet till pojken väntas bli högt.

- Vi tycker att det här är ett sjusiffrigt fall, säger pojkens advokat John Sweeney.

På filmen som visats i TV kan man se hur pojken blir uppslängd på en bil av en av poliserna. Han har handklovar på sig och kan inte ta emot sig utan faller rätt ner med ansiktet i motorhuven.

Enligt polisen ska tonårspojken ha skrikit åt dem när de stoppade hans far som ska ha kört med ogiltiga nummerplåtar. Jacksons advokater säger att pojken ställde sig upp för att se vad som hände med fadern och att polisen då attackerade honom.

Efter att misshandeln kommit i dagen har många blivit upprörda. Folk har protesterat och krävt att polisbrutaliteten måste stoppas samt att polismannen som misshandlade pojken ska avskedas.

Hjälp från justitedepartementet

På onsdagen sände justitieministern John Aschcroft över Ralph Boyd, specialist på medborgerliga rättigheter och biträdande justitieminister, till Kalifornien för att hjälpa till med undersökningen av misshandeln på Donovan Jackson.

Det är inte första gången som Ralph Boyd hjälper till att stävja en upprörd stämning mellan polis och svarta. Han hjälpte till i Cincinatti då det blev upplopp efter att en polis sköt en obeväpnad svart man till döds.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund