Irak kan avväpnas på fredlig väg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

President Bush beredd ge diplomatin ännu en chans

WASHINGTON

USA:s president George Bush sade på måndagen att han tror att Irak kan avväpnas med fredliga medel.

Bush sade samtidigt att han är beredd att ge diplomatin ännu en chans.

  Jag tror att den fria världen, om den beslutar sig, kan avväpna Saddam Hussein med fredliga medel, sa president Bush på måndagskvällen.
Foto: AP
Jag tror att den fria världen, om den beslutar sig, kan avväpna Saddam Hussein med fredliga medel, sa president Bush på måndagskvällen.

- Vi har försökt med diplomati. Vi försöker ännu en gång. Jag tror att den fria världen, om den beslutar sig, kan avväpna den här mannen med fredliga medel. Om inte, har vi liksom andra nationer beslutsamheten och viljan att avväpna Saddam, sade Bush om den irakiske presidenten Saddam Hussein.

Bush sade att USA:s linje att åstadkomma ett regimskifte i Irak ligger fast, men tillade att ifall Saddam uppfyller alla FN:s nedrustningskrav "är det i sig självt en signal om att regimen har förändrats".

Ny Irakresolution i säkerhetsrådet

De permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd möttes på måndagen för att försöka enas om en ny Irakresolution.

Gapet mellan USA och Frankrike samt Ryssland verkar ha minskat, sedan USA är villigt att förändra de hårda kraven på automatiska militära insatser om Irak bryter mot FN-resolutionen.

- De fem permanenta medlemmarna Ryssland, Frankrike, Kina, Storbritannien och USA träffades privat på måndagen för att diskutera en ny resolution. Men vi vet ännu inte när den kommer att presenteras för resten av säkerhetsrådet, sade en diplomat med mycket god insyn i processen till TT.

Mötet var det första mellan de permanenta medlemmarna, som samtliga har vetorätt i rådet, på två veckor. Men förhandlingarna mellan både FN-ambassadörer och utrikesministrar karakteriseras som mycket intensiva av diplomater som följt försöken att sätta press på Iraks ledare Saddam Hussein, samtidigt som både Ryssland och Frankrike först vill söka en diplomatisk lösning.

Reviderat förslag

- Resolutionen kommer troligen inte att läggas fram under måndagen. Men den kan komma de närmaste dagarna. Det verkar troligt att säkerhetsrådet kan enas om resolutionen, sade diplomaten.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan sade samtidigt att han närde förhoppningar om att en ny, samlande resolution kommer att antas snart av säkerhetsrådet.

- Jag tror att en resolution antas av ett enhälligt säkerhetsråd någon gång denna vecka eller snart därefter, sade Kofi Annan vid ett besök i Tadzjikistan på måndagen.

Förhandlingarna mellan säkerhetsrådets viktigaste medlemmar genomfördes sedan USA visat vilja att stryka den diplomatiskt känsliga formuleringen ''by all means necessary'' - med alla tillgängliga medel - som automatiskt innebär rätt att anfalla Irak om landet bryter mot resolutionen.

Blix till Moskva

Enligt bedömare innehöll samtidigt resolutionsutkastet starka krav på Irak och president Saddam Hussein att tillåta de FN-inspektioner som leds av svensken Hans Blix. Denne väntas träffa Rysslands utrikesminister Igor Ivanov på tisdagen i Moskva för att rapportera om förhandlingarna med Irak och för att troligen argumentera för behovet av en ny, klarläggande resolution.

USA fortsatte dock att tydligt säga att man krävde fullt samarbete från Iraks sida.

- Antingen samarbetar Irak för fullständig nedrustning med fredliga medel, eller så utnyttjar vi andra medel för att få jobbet gjort, sade USA:s utrikesminister Colin Powell i söndags.

Grim Berglund/TT-Reuters/aftonbladet.se

Publicerad: