Stormen drar norrut

Publicerad:
Uppdaterad:

Varning för höga vattenflöden

På fredagskvällen slog stormen till mot norra Sverige.

Snödrev blockerade vägarna och delar av E4:an stängdes helt under en period.

Plogbilarna kämpade för att hålla igång trafiken och räddningstjänsten varnar för höga vattenflöden i Ume älv.

Vägen till Seskarö från E4 söder om Haparanda var avstängd under en period, men kunde öppnas igen efter plogning.

- Men det driver igen så fort plogbilen farit därifrån, säger Rolf Isaksson vid Vägverkets trafikantinformation för Västerbotten och Norrbotten.

Blåser igen hela tiden

Plogning skedde kontinuerligt på E4:an.

- Man håller undan så gott det går. Bilarna kör hela tiden utom för att tanka och byta chaufförer, i den mån det finns några att byta med, säger Rolf Isaksson.

Start och landningar från flygplatserna i Norrbotten gick utan problem. En del flygavgångar försenades, beroende på följder av att plan anlänt försenade på grund av problem på Arlanda.

Tågtrafiken fungerade

Tågkompaniets nattåg på sträckorna Luleå-Göteborg, Stockholm-Göteborg och vice versa hade vid 20-tiden inte drabbats av några förseningar.

- Men vi har tvingats köra ifrån passagerare från försenade anslutande tåg och bussar i västra Sverige, säger Sven Malmberg, trafikchef vid Tågkompaniet till TT.

- Ovädret drar ju norrut, så vi är glada åt all bufferttid vi kan få inför natten. Det behövs ju bara att en växel krånglar så blir det förseningar som vi kan behöva köra in, säger han.

Varning för högt vatten

Klockan 21.30 gick Räddningstjänsten i Umeå ut och varnade för stigande vatten i Ume älv. Vattnet kommer att fortsätta stiga med 5 centimeter i timmen under hela natten mot lördag och fastigheter i anslutning till älven bör kontrolleras, säger Räddningstjänsten.

Här hittar du mer information:

Caroline Olsson, TT

Publicerad: