Trump erkänner Jerusalem och flyttar ambassaden i Israel

USA:s president Donald Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och tänker flytta den amerikanska ambassaden till staden.

Det meddelade han under ett tal på onsdagskvällen.

– Vårt yttersta mål är att uppnå fred, säger Trump.

Beslutet är kontroversiellt och bryter mot årtionden av försiktig amerikansk politik. Efter tisdagens besked om att USA planerar att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem har Donald Trump varnats om att ett sådant agerande kommer att röra upp känslorna i den spända regionen.

Under onsdagskvällen gjorde han det officiellt under ett tv-sänt tal från Vita huset.

– Det är dags att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, säger Trump.

– Andra statsöverhuvuden har sagt att de ska göra det, nu levererar jag.

Han säger att det är beslut som kommer främja fred i regionen.

– Vi vill få fram en överenskommelse som är en bra deal för Israel och en bra deal för palestinier, säger Donald Trump.

– USA ska hjälpa till att hitta ett fredsförslag som är acceptabelt för båda sidor och jag kommer att göra mitt yttersta för att åstadkomma det.

Trump säger också att USA i och med beslutet inte gör några ställningstaganden i viktiga frågor som exempelvis gränsdispyter, skriver TT.

Beslutet ska ha fattats trots att hans egen försvarsminister James Mattis och utrikesminister Rex Tillerson uppmanat till försiktighet i frågan, uppger källor för nyhetsbyrån AP.

De ska ha gett uttryck för en oro att det skulle kunna utsätta diplomater och amerikanska militärer för fara i muslimska länder, enligt källorna.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fått beskedet om ambassadsflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet varnade Abbas "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen", skriver TT.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att beslutet korsar ”en röd linje” för muslimer, och att han i sånt fall kanske måste avbryta de diplomatiska förbindelserna med Israel, som Turkiet nyligen återupptog.

Publisert:

LÄS VIDARE