Satte skräck i boende – nu ska Södertörnsvargen skjutas

Den vargtik som under sommaren och hösten satt skräck i boende kring Södertörn söder om Stockholm får lov att skjutas.

Det meddelade länsstyrelsen under onsdagen.

Södertörnsvargen – som nu ska skjutas
Södertörnsvargen – som nu ska skjutas

Sedan vargtiken kom till Södertörn i början av juni har länsstyrelsen, förutom telefonsamtal och mejl, fått in cirka 400 rapporter om observation i kommunerna Haninge och Tyresö via hemsidan rovobs.se.

Området som vargen rör sig i är tätbebott samt har flera friluftsområden, vilket innebär att den dagligen möter människor och har blivit alltmer närgången. Flera personer har vittnat om att vargtiken är nyfiken och oskygg och har rört sig nära människor, främst i sällskap med hund.

Förändrat sitt levnadssätt

Många i området har enligt länsstyrelsen uttryckt stor oro för att möta vargen och har på grund av vargtikens närgångna beteende ändrat sitt levnadssätt, bland annat genom att undvika hundpromenader.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Södertörnsvargen och senast i måndags meddelade Svartbäcksskolan i Haninge att man ställer in utflykter till skogen på grund av vargen som håller till i området.

Under onsdagen meddelade länsstyrelsen i ett pressmeddelande att man fattat beslut om skyddsjakt på vargtiken, som är försedd med radiosändare, fram till den 28 februari nästa år.

Kan vänja sig vid människor

Tidigare har försök gjorts att skrämma bort vargen, bland annat med hjälp av skott med gummikulor.

I pressmeddelandet skriver länsstyrelsen att risken för att vargen skadar människor är mycket liten, men att om tikens beteende tillåts fortsätta så finns en risk att det på sikt kan uppstå en farlig situation.

”Vargens förändrade beteende, tillsammans med den oro som många i området känner, gör att vi nu inte ser någon annan lämplig lösning än att besluta om skyddsjakt”, säger Mia Olausson, naturvårdschef vid Länsstyrelsen Stockholm i pressmeddelandet.

Publisert: