2 440 socialarbetare i #metoo-upprop

avTT

NYHETER

2 440 socialarbetare har undertecknat uppropet #orosanmälan.

"Vi kräver att de ansvariga i vår bransch tar sitt ansvar. Vi har brutit tystnaden – nu är det er tur att agera!" skriver initiativtagarna.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Socialarbetare bryter tystnaden. Arkivbild.

Ytterligare en bransch lägger nu fram sitt upprop i metoo-rörelsen. Socialarbetarnas #orosanmälan publiceras i Göteborgs-Posten. De kräver en arbetsmiljö fri från sexism, sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp.

De som står bakom uppropet vittnar om att trakasserier och kränkningar sker både på arbetet och fritiden och att chefer systematiskt väljer att ignorera det som sker.

"Dessa osynliggöranden är ett hån mot oss som utsätts och skapar en miljö där det är okej att kränka och trakassera sina kollegor. Det visar också på den extremt låga förväntan som finns på att manliga socialarbetare ska bete sig på ett respektfullt sätt. Samtidigt offras socialarbetare som läses som kvinnor till förmån för att få in fler män under parollen att det är en kvinnodominerad yrkeskår", skriver initiativtagarna.

Facebookgruppen där socialarbetarna delat sina berättelser startades den 17 november och samlade på en vecka 11 000 medlemmar, varav cirka 200 skickade in och delade sina vittnesmål.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo