”Vi tillsätter utredning av Benny Fredriksson omedelbart”

avJoachim Kerpner

Stockholms stad ska granska Benny Fredrikssons chefsskap.

Det blir effekten av de närmare 40 kritiska vittnesmålen om vd:n för Kulturhuset Stadsteatern.

– Jag kommer omedelbart att tillsätta en utredning, säger stadsdirektör Ingela Lindh.

1 av 2

När Aftonbladet läst upp artikeln om Benny Fredrikssons hårda ledarstil säger Ingela Lindh, som är stadsdirektör och vd för Stockholms stadshus AB:

– Jag kommer omedelbart att tillsätta en utredning, där vi kan utreda de här olika händelserna och anklagelserna. Vår ambition är att så snart som möjligt bli klara, så att vi kan ta ställning till vad vi gör sedan.

Vad tror du ligger bakom tystnadskulturen på Stadsteatern?

– Personerna i artikeln beskriver att det finns en tystnadskultur. Jag har talat med ett flertal personer på Stadsteatern genom åren, som inte riktigt ger den bilden.

Hur ser du på att konkurrerande teatrar ska ha hindrats från att sätta upp pjäser, som Fredriksson köpt för hundratusentals kronor utan att spela dem?

– Det är en av de saker vi får utreda, och om det är unikt för Stadsteatern.

Flera av de vi pratat med tycker det är uppseendeväckande att Fredriksson varit chef för Stadsteatern i elva år och sedan befordrats till vd för Kulturhuset Stadsteatern, när det normala i branschen är förordnanden på omkring fyra år. Vad säger du om det?

– Jag har ingen kommentar till det annat än att vi kan konstatera att Stadsteatern har haft en en oerhört lyckosam utveckling under den här perioden, såväl en hög konstnärlig kvalitet som en väldig publiktillströmning. Det är väl det som jag tror att varje ägare av en teater önskar sig, och det har ju Benny levererat under de år som han har varit chef för Stadsteatern.

Kommer Benny Fredriksson att tas ur tjänst under utredningen?

– Nej. Ambitionen är att utredningen ska gå fort, och under tiden kommer Benny att vara kvar i tjänst. Vi räknar med att vara klara i slutet av den här veckan.

Så snabbt?

– Personalchefen på Stadsteatern och personaldirektören inom Stockholms stad kommer att lägga allt åt sidan under den här perioden och helt fokusera på det här. Och sedan om det visar sig att vi behöver mer tid så får vi ta mer tid. Den här typen av anklagelser måste man snabbt ta tag i, det kan inte läggas i långbänk.

Stockholms stadsteater är Sveriges största teaterhus. Det ägs av Stockholms stad. Ingela Lindh är stadsdirektör i Stockholm, chef för stadsledningskontoret som är kommunfullmäktiges förvaltningsorgan. Högst politiskt ansvarig är t f kulturborgarrådet Mirja Räihä.

ARTIKELN HANDLAR OM