”Mansförkylning finns på riktigt”

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Mansförkylning finns, enligt forskaren.
Foto: TT
Mansförkylning finns, enligt forskaren.

Brukar du reta din manlige kompis eller partner för att denne överdriver sin förkylning?

Då kanske du ska sluta med det, för ”mansförkylning” finns på riktigt, om man ska tro en ny studie, skriver CNN.

Ofta brukar man säga att förkylda män är lite mer mesiga än vad förkylda kvinnor är – och säga att män har en så kallad mansförkylning eller ”man cold”. Men nu slår en forskare fast att män faktiskt inte överreagerar – mansförkylning finns på riktigt.

I en ny studie som publicerats i British Medical Journal har den kanadensiska forskaren Kyle Sue kommit fram till att män är mer mottagliga för komplikationer, dessutom är deras immunsystem svagare. Genom att ha gått igenom vetenskaplig litteratur som berör förkylning och influensa har han sett att män verkar drabbas hårdare av dessa.

Enligt honom kan det finnas ett ”immunitets-gap” mellan könen – även om det krävs mer forskning för att fastställa detta, menar han. En förklaring till gapet skulle kunna vara det hormonella skillnaderna, det manliga testosteronet försämrar immunsystemet medan det kvinnliga östrogenet skyddar det. 

– Det är inte allmänt känt att testosteronet motarbetar immunsystemet men en studie visade att män med högre testosteronnivåer hade mindre respons på vaccination.

Enligt Kyle Sue löper män både en högre risk att bli intagna på sjukhus och att råka ut för influensa-relaterade dödsfall än kvinnor i samma ålder. Men det krävs mer forskning, påpekar han.

Får kritik

Hans studie har dock fått kritik. En som är kritisk är forskaren Sabra L. Klein vid Johns Hopkins-universitetet, hon ligger bakom en av studierna han har tittat på. Hon menar att det kan verka som att män är oftare på sjukhus då det finns länder där kvinnor har mindre tillgång till sjukvård eller behandlingar – eller där pojkar värderas mer.

– Denna fakta skapar sneddrivna slutsatser när vi tolkar data, säger Sabra L. Klein och fortsätter:

– Jag anser att vi inte har tillräckligt med forskning som kan fastställa att mansförkylning finns.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN