Professorn: Inför 16-årsgräns på mobiler

avEneida Berisha

NYHETER

Smarttelefoner borde behandlas som rökning och casinospel. Det anser den norska filosofiprofessorn Einar Duenger Böhn som vill se en åldersgräns för användning av mobiler.

– Det som tycks vara ett schysst fenomen börjar bli en förbannelse, säger professorn till NRK.

En norsk professor vid namn Einar Duenge Böhn vill införa en åldersgräns för mobiler, rapporterar NRK.

Han tycker sig se att unga påverkas negativt av smarttelefoner och upplever att de blivit en tidstjuv. Därför är en åldersgräns på sin plats, menar professorn.

– Det som tycks vara ett schyst fenomen börjar bli en förbannelse. Studenter på universitetet kan inte koncentrera sig på samma sätt som för 10–15 år sedan, säger Einar Duenger Böhn, professor i filosofi vid universitetet i Agder till NRK.

”Mobiltelefoner är beroendeframkallande”

Enligt professorn är det underligt att det inte finns någon åldersgräns på mobiler.

– Det finns en åldersgräns för rökning, spelande och andra saker som är beroendeframkallande. Alla är eniga om att mobiltelefoner är beroendeframkallande. Hur kommer det sig att det inte finns någon åldersgräns för att använda dem? säger han till nyhetsbyrån.

Om det skulle bli en nationell åldersgräns så går det inte att säkerställa att vuxna inte köper mobiler till sina barn. Men enligt Duenger Bøhn skulle åldersgränsen ha ett symboliskt värde som han menar skulle göra det svårt för föräldrar att trotsa den.

ARTIKELN HANDLAR OM

Teknik

Norge