Bilder sägs visa robotbaser i Nordkorea

Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bild från i september.

avTT

NYHETER

Satellitbilder som sägs visa att Nordkorea gjort en omfattande utbyggnad vid en av landets viktigaste baser för långdistansrobotar har publicerats av mediebolaget CNN. Bilderna antyder att de diplomatiska kontakterna mellan Washington och Pyongyang inte hejdat diktatorn Kim Jong-Uns produktion av massförstörelsevapen.

Bilderna visar att aktivitet fortfarande pågår vid basen Yeongjeo-Dong. Men bilderna visar också en nybyggd anläggning, som tros vara avsedd för långdistansrobotar, bara någon mil från den tidigare kända basen, enligt forskare vid Middlebury Institute of International Studies i Monterey.

Forskarna skriver att Nordkorea byggde en extremt stor underjordisk anläggning 2017 och att arbetet fortfarande var i gång i augusti 2018, det vill säga efter USA:s president Donald Trumps möte med Kim Jong-Un i Singapore i juni.

– Vad än Kim säger om sin önskan att avveckla kärnvapnen fortsätter Nordkorea att tillverka och placera ut kärnvapenbestyckade robotar, säger Jeffrey Lewis, en av forskarna, till CNN.