Domprost pudlar efter tystat möte: "Överilat"

TT

Publicerad 2018-07-04

Visby domkyrka. Arkivbild.

Domprost Mats Hermansson i Visby lät domkyrkans klockor ringa för att få tyst på ett seminarium som hölls på kyrkbacken. Men nu ångrar han sig.

– Det var överilat, säger han till TT.

Det var skribenten och debattören Thomas Gürs "spontana pop up-seminarium" om integration som fick domprosten att låta kyrkklockorna ljuda. Dels därför att mötet hölls utanför kyrkan, dels därför att det han hörde framföras var "otrevligt och konfrontativt". Han hävdar att det han hörde handlade om hur svenska kvinnor våldtogs av utländska män, rapporterar Dagen.

I en videosekvens som spridits i sociala medier ses och hörs domprosten motivera ringandet för Thomas Gür med att det var "fara å färde".

Beklämd

Thomas Gür säger till Dagen att han känner sig beklämd efter händelsen – kyrkklockor ska bara tas till i extrema lägen. Så har också skett i samband med nazistiska möten.

– Men att ringa för fara och färde för att en borgerlig debattör har ett seminarium, utan högtalare eller hjälpmedel, det är som att använda storsläggan mot mjukost, säger Gür till Dagen.

PJ Anders Linder, vd och chefredaktör vid Axess, skriver i dess blogg att Svenska kyrkan gjorde en svårslagen dumhet. "De klockor som kallar till gudstjänst och ringer frid över döda togs i anspråk politiskt för att skada det offentliga samtalet", skriver han.

"Dumt gjort"

Och några timmar senare gör alltså domprosten en pudel – "situationen motiverade inte den åtgärden", skriver han i ett uttalande.

– Det var ju inte fara å färde. Det var överilat av mig, dumt gjort, säger han till TT.

Han säger att han blev överraskad när han såg att det pågick ett möte utanför kyrkan, och att deltagarna dessutom burit iväg uteserveringens stolar. Han säger också att han inte hörde så mycket av vad som sades.

– Men jag hörde detta om utländska våldtäktsmän, fast det är ju inget skäl för att ringa i kyrkklockor.

Enligt Thomas Gür har domprosten missuppfattat det hela:

– Jag talade om att varje våldtäkt borde dömas utan straffrabatt, även om man våldtagit flera kvinnor. Men det var inget som var kopplat till invandring. Det talades inte över huvud taget om det var svenska eller utländska män, säger Thomas Gür till Dagen.

ANNONS