Räddningstjänsten hyllas för filmen – stjäl mobiler på stranden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En mamma sitter på stranden och tittar på sin mobil, när en brandingenjör rycker den ur handen på henne – och pekar på hennes barn.

Nu hyllas räddningstjänsten för den viktiga filmen.

– Låt mobilen vila på badstranden, säger Caroline Olausson, kommunikatör vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Under maj och juni har fem barn drunknat i Sverige – lika många som under hela året 2017, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Samtidigt ser räddningstjänsten en farlig trend: föräldrar som tittar på sina mobiler medan barnen badar. De vuxna smsar, hänger på sociala medier och läser e-böcker.

– Vi har funderat på vad vi kan göra för att stoppa det, säger Caroline Olausson.

Stjäl mobilerna

Resultatet blev en film som nu sprids på Facebook. Där stjäl brandingenjören Pontus Studahl och brandmannen Mattias Arvidsson föräldrarnas mobiler – och pekar uppmanande på barnen som leker i vattnet.

– Mobilen och sociala medier tar mycket uppmärksamhet idag. Många känner igen sig i det, säger Caroline Olausson.

Klippet har en humoristisk klang – men budskapet är livsviktigt. Att lägga ner mobilen och titta på barnen är bland det viktigaste en förälder kan göra för att förhindra en drunkningsolycka.

– Det här är ett problem som bara ökat, i och med tillgängligheten. Vi har alltid mobilen med oss och vi vill alltid vara uppdaterade.

”Låt mobilen vila”

Caroline Olausson hoppas att filmen får småbarnsföräldrar att tänka efter en gång extra när de är på stranden i sommar. Olyckor sker även på grunt vatten, och då kan enstaka minuter av bristande uppmärksamhet innebära stor fara.

– Låt mobilen vila på badstranden, säger Caroline Olausson.

Publicerad:

LÄS VIDARE