Publicerad:
Uppdaterad:

Trumps stenhårda krav mot Nato – mitt under toppmötet

Av: Isabelle Nordström, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s president Donald Trump krävde att Nato-medlemmarna betalar mer och efter utspelet höll Nato ett extrainsatt krismöte.

Vid en pressträff säger Trump att han är nöjd med utvecklingen under de senaste dagarna.

– Jag tror att Nato är mycket starkare i dag än för två dagar sedan, säger han till journalisterna på plats i Bryssel.

Just nu pågår Nato-toppmötet i belgiska huvudstaden Bryssel. Mitt under mötet ska president Trump ha hotat att lämna Nato-samarbetet om de andra länderna inte omedelbart ökar sina försvarsutgifter , skriver nyhetsbyrån DPA.

Krav tvingade Nato-ledarna att hålla ett extrainsatt samtal efter Trumps krav.

Hotet från USA:s president gjorde att ett pågående möte med Ukrainas och Georgiens presidenter fick avbrytas och ersättas med ett internt Nato-möte, uppger källor för Reuters.

1 av 3 | Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB Scanpix
Trump är inte nöjd med de allierades försvarsutgifter.

Efter att mötet avslutades höll Donald Trump en pressträff i Bryssel, vilket Aftonbladet sänder via AP. Han förnekar att han vill lämna Nato, men att han i teorin skulle kunna om han vill.

Han säger att USA betalar för mycket i relation med vad EU-länderna gör, men beskriver Nato som en ”väloljad maskin” där medlemsländerna nu har börjat betala för sig.

– USA behandlades inte rättvist, men nu gör vi det. Vi får se vad som händer men nu kommer folk att betala pengar på ett sätt som de inte har gjort förut och de är nöjda med det. Jag tror att Nato är mycket starkare i dag än för två dagar sedan, säger Trump vid pressträffen.

Trump säger att USA fortfarande har ett engagemang för Nato.

Trumps krav på andra länder

Trump har ända sedan sitt tillträde i fjol ropat högt om att framför allt de europeiska medlemsländerna – och inte minst Tyskland – inte lever upp till alliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

Han tycker att USA bär en för stor börda.

"Tyskland har just börjat betala Ryssland, det land de vill ha skydd från, miljarder dollar för den energi de får från en ny ledning från Ryssland. Inte acceptabelt! Alla Nato-länder måste uppfylla tvåprocentsmålet och det måste i slutändan gå upp till fyra procent!" twittrar Trump.

Dagens Nato-möte skulle egentligen främst handla om den Nato-ledda insatsen i Afghanistan samt relationerna till Georgien och Ukraina.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN