Putin vill få stopp på anklagelserna mot Ryssland

NYHETER

I morgon kommer organisationen för förbud mot kemiska vapen ha ett möte för att diskutera anklagelserna mot Rysslands inblandning i nervgiftsattacken.

Putin hoppas att mötet sätter stopp för anklagelserna om Rysslands inblandning i förgiftningen av dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury.

1 av 5 | Foto: UMIT BEKTAS / Reuters
Putin och Erdogan träffades i Ankara tidigare i kväll.

Mötet har sammankallats på begäran av Ryssland.

Putin befinner sig för tillfället i Ankara för att träffa president Erdogan. På en presskonferens under tisdagskvällen meddelade han att han hoppas att onsdagens möte sätter stopp för alla anklagelser mot Moskva.

”Vi hoppas att diskussionerna avslutar frågan kring vad som hände den tidigare spionen Sergei Skripal” meddelade Putin, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ej möjligt att bevisa giftets ursprung

Under tisdagen kom beskedet att brittiska forskare inte kan bevisa att nervgiftet som användes vid angreppet mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter producerats i Ryssland.

Gary Aitkenhead, chef för det försvarslaboratorium inom den brittiska militären som analyserar nervgiftet, säger till Sky News att ”vi har inte identifierat den exakta källan, men vi har överlämnat de vetenskapliga resultaten till regeringen som sedan använt dem tillsammans med flera andra källor för att foga samman dessa till slutsatserna”.

Under presskonferensen konstaterade Putin att han tagit del av rapporterna från de brittiska forskarna och kallade anklagelserna mot Moskva för en ”anti-Ryssland kampanj”.

Vill delta i utredningen

Samtidigt bekräftade Putin att Ryssland vill delta i utredningen kring vad som hänt Sergej Skripal och hans dotter och hänvisade till att det handlar om ryska medborgare.

”Vi har ett intresse i en fullständig utredning och vill att Ryssland ska få ta del av den utredningen” sa president Putin.

Mötet kommer att hållas vid OPCW:s huvudkontor i Haag under onsdagen.

De kritiserade Putin – och mördades 00:48