Stor oljebrand i Indonesien – minst fyra döda

NYHETER

Fyra personer ska ha dött och drygt tusen människor har drabbats av andningssvårigheter i samband med en stor oljebrand i staden Balikpapan på ön Borneo, Indonesien.

– Vi befinner oss i ett nödläge på grund av oljeutsläppets påverkan, säger Balikpapans statssekreterare.

Foto: AP
”Jag överdriver inte, läget i bukten är som en bensinstation”, säger Balikapans statssekreterare.

Branden utlöstes i helgen och härjar i ett område på sju kvadratkilometer. Orsaken rör sig om ett stort oljeutsläpp och fyra fiskare ska ha dödats i samband med antändningen. En person saknas fortfarande, det här rapporterar The Guardian.

Drygt 1 000 av staden Balikpapans 700 000 invånare ska ha drabbats av symptom som andningssvårigheter och kräkningar. Ansiktsmasker har delats ut för att skydda befolkningen mot att andas in röken.

– Vi befinner oss i ett nödläge på grund av oljeutsläppets påverkan. Jag överdriver inte, läget i bukten är som en bensinstation säger Balikapans statssekreterare MN Fadli till The Guardian.

Kan ha orsakats av koltransport

Orsaken till utsläppet är ännu oklart, men landets myndigheter tror att det kan ha skett i samband en koltransport från Malaysia till Indonesien.

En arbetsgrupp från miljöministeriet arbetar just nu med att städa upp efter utsläppet, det är ännu oklart vilka miljökonsekvenser det här kommer få för Borneo.

Foto: AP
ARTIKELN HANDLAR OM

Indonesien

Olja