Trippelvinst för Aftonbladet: ”Fantastiskt”

avCecilia Wugk

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet tog en trippelvinst vid European Digital Media Awards.

Whats on the plate, Laget i ditt hjärta och Mitt ID var nominerade – och alla tre vann sin kategori under kvällens gala i Köpenhamn.

– Det känns fantastiskt kul, säger Sportbladets Pontus Carlgren.

Aftonbladet hyllas internationellt för sin digitala journalistik.

Det blev trippelvinst för Aftonbladet på European Digital Media Awards i Köpenhamn. En gala där särskilda prestationer i att förmedla journalistik genom digitala plattformar prisas.

Aftonbladet prisades för What’s on the plate (Best Use of Online Video), Laget i ditt hjärta (Best in Social Media Engagement) och Mitt ID (Best Innovation to Engage Youth Audiences)

Lyfter unga transpersoner

”Mitt ID” är en granskning av Aftonbladet Boom om hur det är att vara ung transperson i Sverige. Tre personer, Josefine, Pim och Cameron berättade om sina erfarenheter.

– Det är inte priset som är det viktiga men det betyder att vi nått ut och det var det vi ville, vi ville att deras röster skulle nå ut. Vi hoppas att detta leder till att andra mediehus kan anamma samma ämne och låta människor som är minoritet höras, säger Frida Söderlund, initiativtagare bakom Mitt ID.

Laget i ditt hjärta prisades

Även Sportbladets ”Laget i ditt hjärta”, en av höstens stora satsningar, vann pris. Genom att ta avstamp i kärleken till fotboll tog Sportbladet läsarnas engagemang ett steg längre i en kampanj där alla blev vinnare – inte minst svensk fotboll. Genom att som läsare skänka 100 kronor till sitt favoritlag bidrog Sportbladet med lika mycket.

– Det känns fantastiskt kul att det prisas, det var ett fantastiskt lagarbete, där Sportbladet samarbetade med marknad, Plus, it och Svenska fotbollförbundet. Allt projektlett galant av Mattias Andersson och Christine Lööb, säger sportchef Pontus Carlgren.

Pris för bästa onlinevideo

”What’s on the Plate” är reportern Erik Wimans och fotografen Magnus Wennmans reportage från svältens Afrika, ett reportage som fick stor uppmärksamhet när det publicerades i somras. Med bild, text, video och VR tog Aftonbladet på ett helt nytt sätt med läsare och tittare till Somalia och Sydsudan.

Priset delas ut av WAN-IFRA som är internationell organisation för nyhetstidningar och nyhetsförmedlare.

Se de vinnande bidragen:

  • Läs hela reportaget ”What’s on the plate – vad barnen äter”

  • Se alla delar i minidokumentärserien ”Mitt ID”

  • Läs mer om ”Laget i ditt hjärta”

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM