Här sparkar de Facundo medvetslös

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu möter han de nio åtalade i rätten

1 av 2 | Foto: Polisen
SPARKAR EN FÖRSVARSLÖS. Nio anhängare till nationaldemokraterna, som deltog i attacken mot Pridefestivalens karnevalståg i somras, står nu inför rätta. Fotodokumentationen visar hur Facundo Unia misshandlas sedan han blivit liggande på gatan. Pilarna visar några av de åtalade. Den infällda faksimilen är från 3 augusti förra året.

Här ligger Facundo Unia, 28, försvarslös på marken. Ett tiotal personer sparkar och slår honom.

I går mötte han de nio högerextremister som är åtalade för attacken på Pridefestivalen.

En av de åtalade är Marc Abramsson, 25, ledare för det högerextrema partiet nationaldemokraternas ungdomsförbund. De övriga kommer från samma kretsar.

Vid den första rättegångsdagen i går visade åklagaren upp en ovanligt omfattande fotodokumentation av attacken.

Bestrider brott

Men flera av de åtalade framstod som ganska obekymrade över stundens allvar. De snurrade på sina stolar och log mot varandra och mot åhörare under åklagarens sakframställan.

Samtliga bestrider brott.

- Vi har inte våld som arbetsmetod, säger Marc Abramsson i polisförhören.

Flera av de åtalade hävdar att det var personer i karnevalståget som angrep dem. Men flera vittnen, däribland en av polisens spanare, säger att det var högerextremisterna som började.

Facundo Unia var assisterande pressansvarig på Pridefestivalen. Han blev överöst med sparkar och slag, även när han låg försvarslös på marken.

Facundo Unia lider fortfarande av sviterna efter övergreppet. Han har dubbelseende, blir lätt trött och har problem med talet. Han är sjukskriven på halvtid, tvingas äta värktabletter och går i samtalsterapi.

Åtalad för upplopp

Men han känner ändå ingen ilska:

- Jag tycker mest synd om dem. De var 20 personer som gav sig på mig som bara är 170 lång och väger 63 kilo. Hur modigt är det?

De nio som nu står inför rätta kommer från olika delar av Sverige och är i åldern 16 till 25 år.

De åtalas för våldsamt upplopp, grov misshandel, misshandel och försök till misshandel.

Rättegången pågår i ytterligare tre dagar.

Anders Johansson

Publicerad: