Jubil EUm utan jubel

NYHETER

Efter 10 år har var femte svensk ingen åsikt om EU

Glöm de kostymklädda farbröderna på möte i Bryssel.

Det är du som är EU. Och 450 miljoner till.

Vid nyår blev det tio år sedan Sverige gick med i EU. Det har varit en omvälvande period.

För tre år sedan gick tolv av medlemsländerna över till en ny gemensam valuta, euro. Samarbetet fördjupades - rejält.

I våras gick tio nya länder med, de flesta från andra sidan den rivna järnridån. Över en natt blev EU 75 miljoner människor rikare.

I början av december tog EU över ansvaret från Nato för den fredsbevarande styrkan i Bosnien. Ett stort kliv mot en militär allians var taget.

Här hemma har vi varit mindre imponerade. Euron röstades ner av en klar majoritet. Utvidgningen österut blev en diskussion om snyltande polacker. Och det där med fred ska ingen komma och lära oss, vi har inte krigat på 200 år.

EU är osynligt?

Vad var det som gick snett? Efter tio år som EU-medlem vet en femtedel fortfarande inte vad de tycker om medlemskapet. 44 procent är för, 34 är emot. Kvinnor är särskilt kritiska.

Det kan bero på att EU är osynligt. I alla fall här hemma. Unionen har blivit snyggt klädda damer och herrar i topposition som åker till Bryssel några gånger om året och poserar framför en flaggparad.

Andra länder är stolta över att vara en del av unionen. Den irländska landsbygden är nerlusad av bruna skyltar som talar om att broar och annan infrastruktur bekostats med pengar från EU. Likadant ser det ut i Grekland.

?men finns överallt

Men EU finns. Också här hemma. Innehållsdeklarationerna på burkarna i kylskåpet skulle inte se ut som de gör utan EU. Inte passen heller.

Matpriserna skulle vara högre och rättigheterna för visstidsanställda sämre.

Jubileet firas inte - officiellt. Men du kan läsa Aftonbladets artikelserie i tre dagar.

Läs mer:

Aftonbladet/Debatt

Lena Mellin