"Alla anhöriga kommer att få personligt besök"

NYHETER

Läs chattet med rikskriminalens chef om sökandet efter saknade

Hoppet att hitta överlevande i katastrofområdet är ute nu.

Det sa rikskriminalens chef Therese Matsson, när hon chattade med läsarna om att sökandet efter försvunna svenskar i Thailand.

Här är chattet i sin helhet.

Kristoffer säger: Hej Therese. Hur går arbetet till?

   Therese Mattson säger: Vi uppmanar alla svenskar som inte ännu har pratat med polis att anmäla sig till närmaste polisstation. Och att de som saknar en kompis eller anhörig också talar om det för polisen. Vi förväntar oss att allmänheten talar om för oss vilka som är saknade. Vad vi gör sedan är att så småningom kontakta anhöriga och be att få personuppgifter - vi vill veta längd, om de har tatueringar, ärr eller födelsemärken. Vi vill också veta vilken tandläkare de hade så att vi kan hämta in tandkortet. Alla anhöriga kommer att få personligt besök av polis.

Torben säger: Hej Therese! Hur länge kommer ni att finnas på plats för att försöka hitta de saknade? Och var går gränsen för hur länge kropparna kan ligga i denna värme för att man ska kunna identifiera dem?

   Therese Mattson säger: Vi kommer att ha identifieringskommissionen på plats i Thailand så länge som det behövs, tills allt arbete är klart. Hur länge identifieringen kan pågå vet vi inte idag - vi har fått uppgift om att det finns kylutrymmen för kropparna och då kan vi hålla på mycket länge med detta.

moa säger: Hur många år kommer det egentligen att dröja innan alla saknade är funna? Kommer alla någonsin att hittas?

   Therese Mattson säger: Vi kan aldrig vara säkra på att hitta alla som saknas, inte säkra på att hitta alla kroppar. Thailändska myndigheter gör sitt bästa för att leta rätt på kroppar i ruinerna, men vi kan inte garantera att lyckas till 100 procent.

säger: Hej, varför kan ni inte ge ut listan med namn över alla saknade?

   Therese Mattson säger: Därför att lagstiftningen är sådan. Sekretesslagen säger att vi inte får lämna ut listan om det kan antas vara till men för den enskilde eller anhörig.

Classe säger: Kan man söka efter enskild person som troligen varit nere under perioden då detta hände?

   Therese Mattson säger: Man går igenom alla kroppar där nere. Är det så att det finns svenskar bland kropparna, så kommer de att hittas. Under förutsättning, förstås att den personen är anmäld saknad så att vi kan få kontakt med anhöriga och få de uppgifter vi behöver, som tandkort. Får vi bara kontakt med anhöriga kommer vi att kunna identifiera de svenskar som hittas.

emelie säger: Hej Therese! Hur samarbetar ni med andra länder?

   Therese Mattson säger: Dels ringer vi dem direkt, men vi samarbetar även på plats nere i Thailand, det vill säga identifieringskommissionen jobbar ihop med andra länders identifieringskommissioner. För övrigt har Rikskriminalen ständig kontakt med andra länders polismyndigheter i alla möjliga frågor.

VEAlla säger: Varför tar det sån tid med allt, tros de enorma resurser som har satts in?

   Therese Mattson säger: Man försöker göra ett så noggrant arbete som möjligt nere i Thailand. Det gäller att vara väldigt noggrann när man identifierar en kropp. Det får inte bli fel.

Poppins säger: Finns det inte risk för sjukdomar och epidemier bland räddningspersonalen när de ska hantera alla kroppar?

   Therese Mattson säger: Alla som har åkt till Thailand är ordentligt vaccinerade mot alla tänkbara sjukdomar, och måste vara väldigt noga med hygienen där nere. De måste tänka på vad de äter och att de alltid dricker rent vatten.

säger: Hej Therese. Hur bedömer du risken för att svenska barn kan ha utsatts för människosmuggling? Kommer risken för detta att diskuteras med thailändsk polis, Europol och Interpol?

   Therese Mattson säger: Ja, frågan diskuteras redan. Vi har en polis på plats i Thailand just för att samverka med thailändska myndigheter rörande dessa och andra frågor, frågor som inte har med identifieringsarbetet att göra. Vi är beredda att skicka ner fler poliser om det behövs.

syd säger: När tror ni att det blir aktuellt att ni släpper en lista över saknade personer?

   Therese Mattson säger: Vi har tagit beslut i dag om att inte släppa den listan alls. Det krävs en lagändring för detta.

jennie säger: Hur många har hittills identifierats som döda svenskar? Det var ju länge sen den siffran uppdaterades.

   Therese Mattson säger: Identifieringskommissionen har ännu inte identifierat någon död svensk. Den andra siffran som har nämnts avser svenskar som har dött på sjukhus, enligt den information jag har just nu. Regeringen har pratat om olika siffror, men enligt svensk lag är ingen ännu identifierad - de har fått en thailändsk dödsattest, men vi måste göra en svensk prövning också. Vi tar DNA-prov på kropparna när de kommer till Sverige för att vara säkra på att det blir rätt.

amanda säger: Kommer ni söka i vattnet?

   Therese Mattson säger: Thailändska myndigheter ansvarar för att söka rätt på kroppar. Så vitt jag vet söker de överallt. De tar hand om de kroppar som finns i vattnet också.

säger: Hej, kan man fortfarande hoppas att några kan återfinnas i Thailand?

   Therese Mattson säger: Ja, det kan ju hända att de faktiskt befinner på semester på annan ort i Thailand, och inte har tänkt på att höra av sig hem. Men ju längre tiden går, desto mindre blir hoppet om att återfinna personer levande. Det är nu elva dagar sedan katastrofen inträffade. Hoppet är nu väldigt litet om att finna någon vid liv i katastrofområdet.

Hanna säger: När dödsförklarar man saknade personer?

   Therese Mattson säger: I vanliga fall tar det tio år att få någon dödförklarad. Men Skatteverket har gått in och begärt en lagändring för att förkorta den tiden, just med tanke på katastrofen. Förslaget är tre år.

mackan säger: Hej! Jag har min flickvän där nere med några av sina kompisar, men ingen har hört av sig. Jag har själv ringt UD, men de säger att de inget vet. Hur ska jag gå till väga för att lättast hitta min flickvän?

   Therese Mattson säger: Se till att hon är anmäld som saknad till UD eller polisen, och lämna uppgift om vem som är närmast anhörig så att vi lätt kan hitta anhöriga som föräldrar eller syskon. Om du har anmält din flickvän som saknad så kommer polisen snart att ta kontakt med hennes närmaste anhöriga för att få närmare uppgifter om henne.

säger: Jag har fått en bild på en liten pojke som ligger på ett sjukhus i Phuket. Han är cirka två år, ingen har kunnat säkerställa var ifrån han kommer. Vart ska jag skicka bilden?

   Therese Mattson säger: Ta och skicka in den till Rikskriminalpolisen. Men vi bevakar också själva listor och sajter på internet för att leta efter personer från Asien-katastrofen. Vi har troligen redan den här bilden, men skicka gärna in den för säkerhets skull.

KalleGävle säger: Hur många personer är det från rikskriminalen som just nu arbetar med detta nu?

   Therese Mattson säger: Nere i Thailand har vi just nu 29 poliser och cirka tio rättsläkare och rättstandläkare. Och på Rikskriminalen arbetar något hundratal personer dygnet runt med detta. Dessutom arbetar poliser vid lokala polismyndigheterna över hela Sverige med detta.

anders säger: Hej, tror du det finns någon möjlighet att få hem alla svenskar som har förolyckats i Asien? Hur mycket resurser finns för transport av de döda?

   Therese Mattson säger: Transportresurserna är inget problem. Alla kroppar som har återfunnits ska hem till Sverige.

Lotta säger: Är hoppet ute att hitta fler överlevande nu?

   Therese Mattson säger: Det har nu gått elva dagar sedan katastrofen inträffade. Jag bedömer att hoppet nu är ute att hitta överlevande i katastrofområdet.

aftonbladet.se