Privatstyrkan har släppts

NYHETER

Polsk säkerhetsfirma slog till mot utpressare i Sverige

Den 35-årige affärsmannen hade anlitat en polsk säkerhetsstyrka för att skydda sig från utpressare.

På onsdagskvällen fick polisen i Vårberg utanför Stockholm rycka in och elva personer greps – både utpressare och säkerhetsmän.

Männen i den polska säkerhetsstyrkan släpptes vid tvåtiden.

Det var vid 20-tiden på onsdagskvällen som den 35-åriga mannen, tillsammans med chefen för säkerhetsstyrkan, Krzysztof Rutkowski, steg in på polisstationen för att anmäla att tre personer genomfört utpressning och hotat mannen. Rutkowski har en känd privatdetektivfirma i Polen där han är en kontroversiell kändis och har ett detektiv-tv-program. Men han sitter också i EU-parlamentet.

Strax därefter lämnade de två männen stationen, missnöjda, och sade att de ”hade nog sina egna lösningar”, berättar Christer Sjöblom, presstalesman på Söderortspolisen för aftonbladet.se.

Uppgav immunitet

Sedan gick det fort. Styrkan tog lagen i egna händer, och iklädda uniform med skyddsvästar grep de de tre utpressarna i ett bostadsområde i Stockhomsförorten Vårberg. På privatstyrkans västar kunde man läsa Rutkowski Patrol.

När polisen kom till platsen hade de tre utpressarna redan ”gripits”. Polisen förde in elva personer för förhör. Samtliga var polska medborgare.

Bland de gripna ingick - förutom utpressarna - styrkan, den 35-årige affärsmannen, ledaren Krzysztof Rutkowski, och en fotograf som filmat hela operationen.

Första gången i Sverige

Rutkowski uppgav först för polisen att han hade diplomatisk immunitet.

Han, filmaren och affärsmannen släpptes efter några timmar hos polisen. Men fem män som ingick i privatstyrkan hölls kvar, misstänkta för olaga frihetsberövande. De släpptes på fri fot först på torsdagseftermiddagen.

De tre misstänkta utpressarna är fortfarande anhållna, de misstänks även för olaga hot.

Enligt Sjöblom är det här troligen första gången som en utländsk så kallad "insatsstyrka" genomför en operation i Sverige.

Till aftonbladet.se säger han att det ännu är oklart om misstankarna mot männen i specialstyrkan kommer att kvarstå.

– Det är oklart om det här är olagligt, vi har ju inte råkat ut för det här tidigare, vad jag vet, så det är en gråzon.

Läs även

Tove Wennergren, TT