18 skadade vid eldstrid i Gaza

NYHETER

Palestinierna strider inbördes - svår kris för Arafat

Gaza

18 palestinier skottskadades på söndagen, tre av dem allvarligt, under sammandrabbningar mellan palestinier i Rafah i Gazaremsan, uppger AFP. Samtliga uppges tillhöra al-Aqsamartyrernas brigader.

Palestinska myndighetens sönderfall fortsatte på söndagen.

I Ramallah försökte president Yasser Arafat förmå sin premiärminister Ahmad Quray att stanna kvar på sin post, trots att han begärt avsked i lördags.

Upproret mot Palestinska myndigheten (PA) har varit på gång en tid. I juni publicerade al-Aqsamartyrerna en drabbande rapport om korruption bland Arafats medarbetare. Där krävdes att den palestinska befrielseorganisationen PLO och PA håller isär sina funktioner och skaffar olika ledningar: den pilen riktade sig direkt mot Arafat, som leder både PA och PLO.

Martyrerna uppstod som en gräsrotsrörelse närstående Arafats al-Fatah, men den har blivit alltmer kritisk mot honom.

Hamas

Den akuta krisen började i fredags, då brigaderna och andra grupper i Gazaområdet kortvarigt grep Arafats främsta företrädare och sedan släppte dem. Det utlöste en våg av avskedsansökningar bland PA-folk som sade att de inte längre kan utföra sina uppgifter på grund av fientlighet från befolkningen.

Just i Gazaremsan har PA:s popularitet sjunkit konstant. Om palestinierna där fick välja skulle de ersätta Arafats företrädare med medlemmar av den islamistiska gruppen Hamas.

Många i Gazaområdet misstänker att Arafats avsatte inrikesminister Mohammed Dahlan ligger bakom händelserna i fredags, skriver Danny Rubinstein i tidningen Haaretz. Dahlan har häftigt kritiserat korruption och ineffektivitet inom PA.

När så många andra av hans trogna - och till slut också Ahmad Quray - avgick grep Arafat till en reflex som sänkte hans anseende än djupare. Han utnämnde en nära släkting, Musa Arafat, till chef för säkerhetstjänsten.

En stor demonstration i Gaza krävde omedelbart att Musa avgår, och al-Aqsabrigaderna kom med samma budskap när de brände ned säkerhetstjänstens byggnad i Khan Yunis.

I en annan demonstration i staden Rafah i Gazaremsan försökte al-Aqsamartyrernas brigader storma säkerhetstjänstens högkvarter, enligt AFP. När de förstört väggen framför byggnaden öppnade säkerhetspoliser eld. Sammanlagt skadades tio personer, varav tre allvarligt. Enligt AFP var samtliga al-Aqsamartyrer.

Sönderfall

Flera av Arafats närmaste framträdde på söndagen med uttalanden om det ohållbara i läget:

- Jag har varnat länge för laglöshet och privata väpnade grupper, sade Arafats förhandlingschef Saeb Erakat i Israels radio.

- Detta är ett samhälle som faller sönder. De sociala banden slits av, sade han.

Israels återockupation av de palestinska områdena 2002 har lett till en hopplös situation, där befolkningen inte själv kan besluta om transporter av livsmedel, skolgång eller besök på sjukhus. Det gör PA:s anspråk på att vara en regeringsmakt alltmer löjlig.

I den verklighet där palestinierna lever finns inget stöd från PA utan bara ett sönderfallande samhälle där anarki och kriminella element griper kring sig.

Den kroniska krisen förvärras genom att Israels premiärminister Ariel Sharon planerar att ta bort judiska bosättare och Israels armé från Gazaremsan. Det aktualiserar frågan om hur Gazaområdet ska styras sedan.

Rubinstein i Haaretz menar att Arafat har goda chanser att rida ut även denna kris. Men den är den värsta som drabbat honom.

TT-Reuters